Zvířátko jako vánoční dárek - ano či ne?

Přejí si vaše děti k vánocům pejska, kočičku, křečka či jiného domácího mazlíčka? Jak se k tomu stavíte vy? Vydrží dětem radost z nového člena rodiny i po svátcích? O živém dárku byste měli pořádně popřemýšlet. Ten totiž nejde jen tak vrátit.

Zvířátko jako vánoční dárek - ano či ne?

 

Zvířátko se nekupuje jen tak pro zábavu a už vůbec ne jen na pár dní

 

Rodina se sejde u štědrovečerní večeře a najednou uslyší cinkání zvonečku. Přišel Ježíšek. Hurá, už je čas na dárečky. Jde se rozbalovat. Avšak někdy se Ježíškovi podaří přinést i živý dáreček v podobě roztomilého zvířátka. Děti, které si zvířátko toužebně přáli, jsou doslova u vytržení a výskají radostí.

 

Jenže někdy se stává, že po Vánocích už o mazlíčka nejeví sebemenší zájem. Už ho zkrátka nechtějí. Co potom s tím nechtěným zvířátkem, když v něm i rodiče vidí jen starost navíc? Rozhodnou se ho zavést do útulku a v horším případě ho nechají někde u cesty.

 

Jak takovou věc ale mohou lidé vůbec udělat? To nemají srdce? Nedokážou se vcítit do toho zvířete. I ono přece potřebuje lásku, péči a pocit bezpečí. Každý z nás hledá domov, kde se bude cítit dobře. A když už si ho vyberete, je nelidské, když mu ten domov vzápětí odeberete.

 

Proto si koupi domácího mazlíčka raději pořádně promyslete. Už potom není cesty zpět. Při rozhodování popřemýšlejte i o tom, kdo se o něj bude starat a kolik času jste mu schopni obětovat. Také musíte vědět, co jaké zvířátko vyžaduje.

 

Nejčastější domácí mazlíčci, které přinesl Ježíšek

 

  • Křečci a myšky - Ideální zvířátka pro začínající chovatele, kteří ještě nechodí do školy. Rodiče s nimi také nebudou mít tolik starostí a jejich klec můžete vyzdobit nejrůznějším způsobem. Dejte jim tam běhací kolečka, spleť labyrintů a tunelů a o zábavu máte postaráno.
  • Morče - Po nějakém čase dokonce pozná, kdy se vrací jeho páníček. Bude vás vítat pískotem a většinou nehrozí žádné kousnutí. Můžete si pořídit i morčátko bez srsti. Je to tedy i vhodný mazlíček i pro alergiky.
  • Králíček - Pokud si pořídíte zakrslého králíčka, pamatujte, že to jsou největší mazlíci. Udělejte jim občas radost a dopřejte jim volnost, aby se vám mohli proběhnout po bytě.
  • Kočička - Doporučuje se těm, kteří si přejí větší zvířátko, ale nemají tolik času na venčení a další potřeby, které vyžaduje pejsek. Kočka je nenáročná na chov, avšak nikdy vám nebude tak oddaná jako pes. Kočky prostě mají svou hlavu.
  • Pejsek - Jak se zdá, pejsek je tím největším a nejmilejším dárkem. Můžete si ho vycvičit a pokud mu budete dobrými pány, bude vás zbožňovat. Vždyť pes je věrným přítelem člověka, to ví přeci každý.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.4 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies