Zvířata - proč spí?

Všechna zvířata potřebují spánek, některá spí pouhých pár minut, jiná i dvacet hodin denně. Můžeme sice zjistit zda zvíře spí, bez odpovědi však stále zůstává otázka, proč spí.
Kočka

Proč zvířata spí

Všechna zvířata potřebují spánek, některá spí pouhých pár minut, jiná i dvacet hodin denně. Můžeme sice zjistit zda zvíře spí, bez odpovědi však stále zůstává otázka, proč spí.

Co je to spánek?

Po celou dobu spánku zůstává tělo nehybné. Zvíře přitom může být neklidné, převalovat se, ale v zásadě zůstává na jednom místě. Spící zvíře zůstává více méně netečné oproti podnětům okolí.

Zvířata - jak spí

Jak a kde zvířata spí záleží na tom, zda jsou predátorem nebo lovenou kořistí, jestli pouze odpočívá nebo zda chce být chráněno proti okolnímu světu. Například králíci se schovávají do svého doupěte, ptáci se cítí bezpečněji na stromech. Pasoucí se zvířata, například jeleni nebo koně, takovou ochranu nemají, a tak spí většinou ve stoje.

Zvířata - kdy spí

Doba, po kterou zvířata spí, je určena podle doby, kdy musí být bdělá. Většina ptáků může létat pouze za denního světla, a proto spí v noci. Aby se vyhnuli ve dne lovícím dravcům, spí zase malí drobní savci, například myši, ve dne a potravu si hledají v noci. Většina zvířat nemá ani ve spánku vypnutá mozková centra reagující na podněty z okolí a jejich smyslové orgány jsou naladěny na všechny podezřelé zvuky.

Prospěšnost spánku

Delší doba, kterou zvíře tráví v nehybnosti v úkrytu, odpočinkem nebo spánkem, poskytuje několik výhod. Jednou z nich, je podstatně menší pravděpodobnost, že zvíře bude objeveno predátory, zvláště pokud spí na těžko přístupném místě (např. ve větvích stromů nebo pod zemí). Některá zvířata přečkávají spánkem denní dobu, kdy panují nejvyšší teploty. Pro všechna zvířata platí, že během spánku také shromažďují energii.

Jak spí zvířata - zajímavosti

  • Hroši spí ve vodě ve stoje, neboť tak jsou chráněni před nepřáteli.
  • Rorýsi tráví až tři roky nepřetržitě ve vzduchu a spí v letu
  • Sloní spí často na suché trávě nebo si vyhrábavají muldy v zemi. Tyto muldy bývají označovány jako „sloní lože”.
  • Mnohé ryby, když spí, mění svoji barvu.
  • Žirafy spí ve stoje. Mají - li příležitost, podepírají si hlavu o větev.

Jak dlouho zvířata spí

Zde naleznete průměrnou délku dne některých zvířat.
žirafa
4
slon
4
kůň 5
delfín
5
ovce 6
morče 7
tur 7
člověk 8
krtek 8
ježek 10
šimpanz 10
králík 10
jaguár 11
činčila 12
krysa 13
kočka 13
myš 13
prase 13
křeček 14
veverka 14
lemur 16
vačice 19
netopýr 19
lenochod 20



Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.2 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies