Žralok bílý - nebezpečí všech světových oceánů

Lidé nazývají žraloka bílého také jako žralok lidožravý nebo bílá smrt. A není se čemu divit, vždyť patří mezi nejobávanější živočichy v moři. Stačí se podívat na jeho zuby a naskočí vám husí kůže.

Žralok

Žralok bílý – obecné informace

Řád: žraloci

Čeleď: lamniidae

Rod: carcharodon carcharias

Délka: 3 – 7 metrů

Hmotnost: 1200 – 3000 kilogramů

Výskyt: moře tropického a mírného pásma

Žralok bílý –způsob života

Jakmile dosáhne žralok bílý určité délky a hmotnosti, tak od základu změní své dosavadní životní návyky. Vypadá to, jako by žralok, který dosud žil spokojeně v horních vrstvách vody pod hladinou, z ničeho nic opustil své lovecké metody a navěky zmizel v temných hlubinách.

Ovšem možné také je, že žralok bílý dosáhne potřebné velikosti a změní své pohlaví ze samčího na samičí. Tak je tomu například u některých kaniců nebo pyskounů.

Žralok bílý – způsob obživy a potrava

Dá se říct, že skoro každý živočich, který žije v oceánech je kořistí žraloka bílého. Tuňáci, mečouni a marlíni patří k jeho nejoblíbenějším pochoutkám, naopak lachtani, tuleni či delfíni jsou pro žraloka spíše svačinkou. 

Zatím neexistují žádné studie o tom, kolik potravy žralok spotřebuje za den. Je ovšem dokázáno, že její množství závisí na teplotě vody a také na tom, kolik kořisti má právě na dosah.

Žralok bílý je k lovu vybaven mimořádně jemným čichem, jenž je ze všech jeho smyslů nejcitlivější. Svým čichem dokáže žralok vystopovat potravu vzdálenou několik stovek metrů. Mimo jiné je schopen se orientovat pomocí ultrazvuku.

Žralok bílý – vztah s člověkem

Většinu útoků na člověka má na svědomí právě žralok bílý. Jednoznačně o tom svědčí otisky na poškozených surfových prknech a bocích člunů i zranění napadených lidí, kteří útok žraloka přežili. Nebezpečí vám hrozí nejen při některém z extrémních sportů. 

Sám žralok bílý je však vyhledávaným úlovkem sportovních rybářů. Pro mnohé z nich často představuje největší kořist jejich života.

Žraloka bílého není možné dlouhodobě chovat v zajetí, takže jeho pozorování je obtížné. Proto se o tomto druhu žraloka doposud mnoho neví.

Žralok bílý – některé zajímavosti

Velký žralok bílý je schopen vyvinout při kousnutí tlak až několik tun na centimetr čtvereční.

Tento druh žraloka dokáže vycítit pouhou jednu kapku krve i v 4 milionech litrů vody.

Žralok bílý musí na svých cestách oceánem celých 24 hodin udržovat rychlost alespoň 4 kilometry za hodinu. Důvodem je dostatečné množství kyslíku, které se mu musí dostat do krevního oběhu.

Někteří žraloci bílý rodí živá mláďata, jiní připevňují vajíčka mezi mořské řasy nebo kameny.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies