Znáte rýmovník?

Tuto bylinku můžete znát i pod jiným názvem. Říká se jí mexický či řecký eukalypt, kubánské oregáno, moud nebo molice. Má natolik výrazné aroma, které prý pomáhá při rýmě. Stačí k němu přivonět. Tedy přesněji k jeho lístkům, které si rozdrobíte v rukách.

Znáte rýmovník?

 

Pěstování - jak na to?

 

Rýmovník poznáte podle silných, dužnatých listů, které pokrývá hustý a souvislý porost stříbrných chloupků. Jeho aroma je intenzivní. Připomíná směs kafru, eukalyptu, meduňky a máty.

 

Rýmovník pořídíte v každém dobrém zahradnictví a zaplatíte za něj jen něco málo kolem 40 Kč. Tato investice se vám určitě vyplatí, neboť je tato bylinka nenáročná na pěstování. Stačí ji dopřát kvalitní zemní substrát a lehkou písčitou zeminu.

 

Navíc si ji v bytě můžete pěstovat celoročně. Jen ji poskytněte dostatek světla. Když ji položíte na parapet, bude to pro ni ideální místo. Ale neměly byste ji dávat na přímé slunce, abyste ji nepoškodili. V zimě potřebuje rostlina spíše suché prostředí o teplotě cca 15 °C. Také můžete omezit zálivku.

 

Zemina by neměla vyschnout, avšak dávejte si pozor na časté přelívání. Uškodilo by mu více, než občasný nedostatek vody. S hnojením byste to také neměli nijak přehánět. Od jara do podzimu jej stačí hnojit 1x či 2x do měsíce. Ideální jsou tyčinky na zelené či interiérové rostliny nebo můžete použít kapalná hnojiva.

 

Použití

 

Jemně rozlámejte několik lístků v ruce, trochu je promněte mezi prsty a vdechněte jejich vůni. Mělo by to zmírnit projevy rýmy. Také můžete vyzkoušet léčivý odvar, který si připravíte z 1 lístku, který necháte vylouhovat ve 200 ml vody. Pomáhá při vysokém tlaku, snižuje hladinu cholesterolu a prospívá i našemu srdci.

 

Výluh je skvělý i na drobná poranění či spáleniny. Urychluje celý proces hojení. Navíc v místnosti, kde jej budete pěstovat, vás nebude otravovat hmyz, neboť je jeho aroma odpuzuje. Působí hlavně proti komárům, mouchám a molům.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 7 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies