Zlatohlávci na okrasných rostlinách

V posledních letech se stále častěji můžeme na okrasných rostlinách setkat s malými, černými broučky s bílými skvrnami. Jsou to Zlatohlávci, kteří se živí především pylem okrasných rostlin, občas se ovšem zakousnou i do jejich okvětních plátků. Jsou považováni za opylovače, avšak v případě, že se přemnoží, se z nich stávají škůdci.

Zlatohlávek tmavý

Zlatohlávek tmavý a Zlatohlávek huňatý

Zlatohlávek je brouk patřící do čeledi Vrubounovitých (Scarabaeidae) a podčeledi Zlatohlávků (Cetoniinae). V našich zeměpisných šířkách se objevují především dva druhy těchto brouků, kterými jsou Zlatohlávek tmavý, známý také jako Zlatohlávek skvrnitý nebo Běloskvrnec tečkovaný (latinsky Oxythyrea funesta) a Zlatohlávek huňatý (latinsky Epicometis hirta), dříve známý jako Huňatec chlupatý. Základní zbarvení uvedených druhů je černé s bílými skvrnami a od sebe se liší zejména mírou ochlupení, tzn. že Zlatohlávek huňatý je více ochlupený.

Škodí Zlatohlávci okrasným rostlinám?

Zlatohlávci škodí především na okrasných rostlinách (růže, kopretiny, pcháče). Jejich 3 až 4 centimetry dlouhé, rohlíčkovitě prohnuté larvy, které se objevují na jaře, se živí odumřelými rostlinnými zbytky - například půdními substráty, spadaným listím, hnojem, apod. Po 3 měsících se larvy kuklí a následně se z nich vyvíjejí dospělí brouci, kteří zůstávají v půdě až do následujícího jara. Odtud vylézají zhruba v druhé polovině dubna.

Dospělí Zlatohlávci jsou velcí zhruba 8 až 12 milimetrů. Jejich tělo je černé, lesklé a mírně ochlupené, s bílými skvrnami na štítu, krovkách, spodní části těla a zadečku. Na krovkách mají poměrně výrazné rýhy. Vyskytují se i Zlatohlávci s jiným zbarvením, než je černé, bez skvrn a nebo chloupků. Dospělí brouci se na rostlinách vyskytují od druhé poloviny května až do poloviny září a škodí zejména tím, že se živí pylem, někdy také okvětními plátky okrasných rostlin. Jejich výskytu velmi prospívá teplé a slunečné počasí.

Ochrana rostlin před nálety Zlatohlávků

Vzhledem k tomu, že jsou Zlatohlávci chráněným druhem, jedinou možností jejich redukce na okrasných rostlinách, je ruční sběr a následné odnesení na vzdálenější místo od vaší zahrady (ne k sousedovi na pozemek, ale například na louku). Brouky sbírejte v době jejich intenzivního náletu, a to nejlépe v dopoledních hodinách. Postřik okrasných rostlin insekticidem není příliš vhodný, protože se vyskytují ve stejném období jako včely (Zlatohlávci vydávají při letu i podobný zvuk). Navíc stejně jako včely, i Zlatohlávci se řadí mezi opylovače.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies