Zkuste si vyrobit kvalitní domácí jogurt

Domácí výrovky jsou chutnější, šetrnější k přírodě a mnohdy i mnohem zdravější než ty, které si přinášíte domů z obchodu. Kupované jogurty obsahují různá zahušťovadla a barviva, která jsou naprosto zbytečná.

Zkuste si vyrobit kvalitní domácí jogurt

 

Také v nich najdete spoustu cukru a to nemluvíme o dalších umělých příchutích. Bez takových “příkras” se každý z nás hravě obejde. Abyste si připravili kvalitní jogurt i u vás doma, nemusíte mít žádný jogurtovač. Uvidíte, že to půjde i bez něj.

 

Domácí jogurt (1 kg)

 

  • Mléko - 1 l (polotučné či plnotučné)
  • Bílý jogurt - 60 g (musíte koupit ale jogurt s živou kulturou)

 

Na výrobu svého prvního jogurtu použijte tedy kupovaný, ale další dávku si pak můžete připravit z toho svého domácího jogurtu. Nejprve si dejte ohřát mléko. Nesmí se ale vařit, mělo by se zahřívat jen na 85 °C. Poté jej odstavte a nechte ho vychladit minimálně na 45 °C.

 

Pokud spěcháte, můžete mléko zchladit v ledové lázni, na kterou budete potřebovat jen větší mísu, ledové kostky a studenou vodu. Jakmile bude mléko zchlazené, můžete do něj opatrně zašlehat jogurt. Směs můžete ponechat v hrnci nebo si ji přelijte do očištěných láhví.

 

Hrnec či láhve pak zabalíme do utěrky a vložíme do litinového hrnce a přikryjte víkem. Jestli nemáte litinový hrnec, nevadí, použijte jiný. Nyní nechte jogurt zrát asi 6 - 10 hodin při 45 °C. Čím delší bude doba zrání, tím se jogurt stane kyselejším a hustějším.

 

Jak ale docílit toho, aby jogurt zrál při 45 °C? Jednoduše. Předehřejte si troubu na 70 °C, pak ji vypněte a vložte do ní ten jogurt. Nechte ho v troubě přes noc a ráno ho dejte do ledničky, kde ještě více ztuhne. Takto připravený a v lednici uskladněný jogurt vám vydrží přibližně týden. Dochutit si ho můžete čímkoli budete chtít - ovocem, ořechy, ovesnými vločkami či marmeládou.

 

Několik tipů na závěr

 

Jako startér pro přípravu dalšího jogurtu použijte již svůj. Zcela postačí, když si necháte někde stranou cca 3 lžíce jogurtu. Díky procesu zrání se vám může vytvořit syrovátka. Nevylévejte ji, má spoustu vitamínů. Buď ji můžete vmíchat zpět do jogurtu nebo ji použijte k přípravě ovocného koktejlu. Jestli si budete chtít vyrobit výživnější a hustší jogurt, přidejte tam sušené mléko. Na 1 l jogurtu budou stačit 3 - 4 lžíce.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies