Zimní květy v zahradě

Nikde není psáno, že vaše zahrádka či skalka musí být posypaná barevnými květy pouze na jaře a v létě. To je naprostý omyl. Ponuré zimní dny oživí květy čeměřice, violky rohaté a vřesovce. Na zahrádce je nemáte? Třeba už tam přístí zimu budou.

Maceška ve sněhu

Zapomeňte na zasněžené jehličnany nebo smutné, holé větve listnatých stromů. Zahradu kromě dřevin s barevnými plody mohou zdobit i krásné květy, které určitě zvednou náladu. Neváhejte a pro příště vysaďte violky, vřesovec a čeměřici!

Do skaly violku rohatou

Díky šlechtění můžete do zahrady dát violku jakékoli barvy, potom je sadné ze zimní zahrady vytvořit pestrobarevnou louku nádherných květů. Růst rostlinek je kompaktní a keříčkovitý. Květy jsou tvořeny pěti lístky, které se vzájemně překrývají. Korunní lístky mohou mít dokonce více barev. Violky se hodí do skupinových výsadeb, můžete jimi olemovat záhony, zasadit je do skaly, ale také do truhlíků. Odrůdy, které zasadíte do zahry budou mít sice menší květy, ale o to více v zimě potěší.

V případě, že příjde opravdu velký mráz, může se stát, že některé rostlinky uhynou. Proto je před velkým mrazem chraňte chvojím nebo slámou.

Odolný vřesovec

Zimu rozveselí také barvy vřesovce. Drobné baňkovité kvítky, vřesovištní rostliny kompaktního polokulovitého vzrůstu. Samozřejmě nechybí jehlicovité olistění zelené barvy s jemným bronzovým nádechem. V zimě na zahradě rozkvete vřesovec pleťový. Rostlinka je vysoká třicet až čtyřicet centimetrů. Zasaďte jej volně do zahrady, nebo jím ozdobte okenní truhlíky. Seženete květy rubínové, fialové, růžové i fialovočervené barvy.

Vřesovec po odkvětu zastříhejte, podpoříte tak tvorbu květů pro další sezónu.

foxhollowgarden.co.uk

Mrazuvzdorná čeměřice

O čeměřici jsme se nedávno zmiňovali v jiném článku, ale nebude na škodu některé informace zopakovat. Zahradníci čeměřici milují pro její vitalitu a svěžest. Čeměřici žádný mráz nepokoří. Jde o lesní bylinu, velice často se vyskytuje ve venkovsklých zahradách a v lese ji potkáte na každém kroku. Čeměřice se pyšní miskovitými květy, jejichž střed je poměrně nápadný a zaujme pozornost. I květy zimní mrazy hravě zvládají. Aby rostlina prospívala, pravidelně odstraňujte poškozené listy a suché květy. Ani s množením čeměřice není žádná práce, snadno se sama vysemeňuje.

discardedlies.com

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies