Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Ženetka tečkovaná – dávný předchůdce kočky

Ženetku jako domácího mazlíčka a samozřejmě také jako lovce myší chovali již starověcí Egypťané a Římané. Ženetka je sice velmi čistotným a milým zvířátkem, ovšem příroda ji nadělila pronikavě páchnoucí sekret, díky kterému byla vyměněna za kočku. Nyní se ženetky vyskytují zejména ve volné přírodě.

Genetta genetta

Z historie…

Ženetku jako domácího mazlíčka a samozřejmě také jako lovce myší chovali již starověcí Egypťané a Římané, ve starověku převážně Maurové. Kdysi se ženetce říkalo „Iltis“. S postupem času dali lidé přednost dnes již oblíbeným kočkám. Ženetka je sice velmi čistotným a milým zvířátkem, ovšem příroda ji nadělila pronikavě páchnoucí sekret (zvaný vivereum), který chov ženetek přesunul z domácností na farmy. Sekret ženetky je využíván k výrobě některých vůní a léků.

Ženetka tečkovaná a její výskyt

Tato kočkovitá šelma se vyskytuje převážně ve Francii, Španělsku, Portugalsku a severní Africe. Obývá pouště, polopouště, lesnaté i skalnaté oblasti.

Ženetka a její příbuznost s kočkou

Pokud bychom měli porovnat vzhled ženetky tečkované s dnešní kočkou domácí, dá se jasně rozpoznat jejich příbuznost. Ženetka tečkovaná má ocas téměř stejně dlouhý jako tělo, které vzdáleně připomíná kočku. Srst je krátká a měkká. Základní barva srsti je bělošedá až béžová, s černými různě velkými skvrnami, které na hřbetě vytvářejí pruhy, 8-10 pruhů má ženetka také na ocasu.

Zajímavosti ze světa ženetek

  • Ženetky jsou aktivní převážně v noci.
  • Ženetka je samotářský tvor, často se pohybuje v okolí vody.
  • Ženetka umí velmi dobře šplhat, protáhne se i malou skulinou.
  • Kořist přepadává ženetka potichu (stejně jako kočka).
  • Kořist zabíjí nejčastěji kousnutím do krku.
  • Samec ženetky po páření, které trvá několik minut, kousne samici do týla.
  • V jednom vrhu (až 2x ročně) bývají nejčastěji 2-3 slepá mláďata, která samice po 8 týdnech odstavuje.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2017 eMagazíny.CZ s.r.o.