Zelníky - potřebné ingredience
- 400 g polohrubé mouky
- 20 g droždí
- lžička cukru
- 1 vejce
- sůl
- mléko podle potřeby
- máslo na plech a na potření po upečení
- 400 g hlávkového zelí
- 20 g cukru
- 1 menší cibule
- 20 g másla
- mletý pepř
- 2 lžíce mléka nebo smetany
Zelníky - postup přípravy
Do mouky rozdrobíme droždí, přidáme vejce, cukr, rozpuštěný tuk, špetku soli a vlažným mlékem zaděláme těsto. Necháme vykynout, potom rozválíme v plát a sklenkou nebo tvořítkem vykrajujeme kolečka. Polovinu koleček poklademe dušeným zelím, přiklopíme zlylými kolečky, okraje přitiskneme a znova okrojíme. Necháme ještě chvíli kynout, potom naskládáme na pomaštěný plech a po obou stranách upečeme. Upečené potřeme máslem a podáváme. Zelí rozkrájíme, přelijeme vroucí vodou a scedíme. Cibuli zpěníme na másle, přidáme spařené zelí, osolíme, opepříme, mírně podlijeme a dusíme. Měkké zelí promícháme se dvěma lžícemi smetany nebo mléka. Zelí ale nesmí být příliš řídké!
Diskuze