Co budeme potřebovat k přípravě zelných koláčků
- 250 mililitrů mléka
- 40 gramů droždí
- 200 gramů polohrubé mouky
- 2 žloutky
- 80 gramů másla
- 80 gramů moučkového cukru
- 300 gramů hrubé mouky
- špetku soli
Náplň
- 700 gramů hlávkového zelí
- olej
- moučkový cukr
- mletá skořice
- rozinky
Postup přípravy zelných koláčků
Do vlažného mléka přidáme droždí, špetku soli a trochu cukru a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Do misky dáme prosátou polohrubou a hrubou mouku, změklé máslo, moučkový cukr, žloutky a kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které přikryjeme a na teplém místě necháme kynout. Poté těsto rozválíme na pomoučeném vále a kulatou formičkou vykrajujeme koláčky. Uprostřed každého koláčku vyhloubíme jamku, okraje potřebe vejcem a do středu vložíme náplň. Ozdobíme rozinkami a přendáme na plech pokrytý papírem na pečení. Pečeme ve vyhřáté troubě, po upečení posypeme moučkovým cukrem.
Náplň
Nastrouhané zelí udusíme na oleji do měkka. Přidáme moučkový cukr, mletou skořici, promícháme a necháme vychladnout. Tuto zelnou náplň klademe do středu každého koláčku.
Diskuze