Zeleninový kynutý koláč - jaké ingredience budeme potřebovat?
Kynuté těsto
- 250 ml mléka
- 1 kostku droždí
- 300 g hladké mouky
- půl lžičky soli
- 2 lžíce másla nebo rostlinného tuku
- tuk na vymazání plechu
Náplň zeleninového koláče
- libovolná zelenina
- 8 vajec
- 500 g mrkve
- sůl
- 1 kg brokolice
- pepř
- 1 kelímek smetany na šlehání
- 300 g plísňového nebo ovčího sýra
- 2 lžíce rajského protlaku
Kynutý zeleninový koláč - postup přípravy
Nejprve si ohřejeme mléko na těsto. Rozdrobíme do něj droždí a necháme rozpustit. Přidáme mouku a sůl a vmícháme kvásek. Poté do těsta vmísíme tuk.Těsto necháme asi 20 minut kynout na teplém místě. Mezitím si uvaříme vejce natvrdo. Mrkev a vejce nakrájíme na kousky a brokolici rozebereme na růžičky.
Zeleninu povaříme asi 10 minut v osolené vodě a necháme ji okapat. V zahřáté smetaně necháme rozpustit sýr a přidáme sůl a pepř. Vykynuté těsto vyválíme, rozložíme na vymaštěný plech a potřeme rajským protlakem. Navrch rozložíme zeleninu, vejce a zalijeme sýrovou omáčkou. V předehřáté troubě pečeme asi 40 minut při teplotě 200 °C. Na posledních 20 minut zakryjeme povrch kynutého zeleninového koláče pergamenovým papírem.
Diskuze