Zelené hnojení - jaké má výhody?

Pokud se rozhodnete pro zelené hnojení, půdě to ohromně prospěje. Kvalita půdy půjde nahoru a obohatíte ji i o potřebné živiny, tudíž bude úrodnější. Jedná se o starý zahradnický trik. Když si ho osvojíte, zjistíte, že má samé výhody a nic moc nestojí.

Zelené hnojení

 

Výhody zeleného hnojení

 

  • Působí jako ochrana dočasně odkryté půdy. Té pak nehrozí vysušení od slunce, déšť nemůže vymýt živiny a vítr nezpůsobí erozi.
  • Díky rostlinám se půda prokoření a bude obsahovat více živin a cenného humusu. Zelené hnojení prospěje i půdním mikroorganismům.
  • Zelené hnojení má tzv. fytosanitární účinky, což znamená, že pomáhá odstranit půdní únavu.
  • Jelikož vysazujete bujně rostoucí a vitální rostliny, plevel se v takové půdě často nevyskytuje.
  • Když rostliny kvetou, stávají se potravou včelám, motýlům i čmelákům.

 

Které druhy rostlin se k zelenému hnojení využívají nejčastěji?

 

Nejlépe uděláte, když zvolíte svazenku vratičolistou. Jelikož není příbuzná s žádnou z tuzemských rostlin, nemůže na zeleninu přenést žádnou chorobu. Vyroste celkem rychle - do 6 týdnů. Snese i větší sucha a dobře vám prokoření půdu. Pokud se chcete zbavit háďátek, zasejte měsíček lékařský. Mezi brukvovité rostliny patří řepka a hořčice. Při tomto způsobu hnojení jsou velmi oblíbené. Jsou schopné vytvořit velké množství organické hmoty, což je hodně žádoucí.

 

Když chcete půdě dodat více dusíku, ideálním řešením je výsev vikvovitých rostlin. Ty mají s bakteriemi, jež vážou dusík, symbiotický vztah. Jakmile rostlina odumře, uvolní se dusík a vyživuje následnou plodinu. Rostliny, které patří do této čeledi, mají kůlové kořeny. Díky nim se zakoření hlouběji než jiné rostliny. Dostanou se až k nepropustným vrstvám a získané živiny pak vynášejí směrem vzhůru k povrchu půdy. Do této čeledi se řadí lupina, bob polní, bob zahradní, peluška (hrách), hrachor, vikve a jetel.

 

Výsev zeleného hnojení

 

Na podzim se vysévají ozimé druhy rostlin - třeba samotné žito nebo žito s ozimou vikví. Díky tomu rostliny pokryjí půdu a pořádně ji prokoření. Na jaře je stačí jemně zapracovat do půdy nebo je použijeme jako krmivo. Na jaře se k výsevu volí jiné rostliny. Měly by být odolné vůči chladu. Nejvhodnější je hrách, oves, jarní vikev nebo bob. A nezapomeňte všechny rostliny vysévat na záhony, které chcete osazovat později - třeba rajčaty či paprikou. V letním období můžete vysévat svazenku, hořčici, řepku, měsíček, pohanku, slunečnici, ale klidně můžete použít i salát, fazole, košťáloviny či dokonce špenát.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies