Zbavte se molů z vaší domácnosti!

Mol je škůdcem, se kterým se setkal téměř každý z nás. Nejčastěji na něj narazíme ve skříni a nebo ve spíži. Chcete nad ním vyhrát a vypudit jej ze svého domova? Nechte se inspirovat našimi tipy.

levandule

Mol šatní

Mola šatního nejčastěji najdeme v tmavém zákoutí skříně, v kožešinách, ve vlněných svetrech a nebo bavlněném oblečení. Milují pach potu a zbytky lidské kůže, proto se nemusíme bát, že jej najdeme na čerstvě vypraném oblečení. Je to malý motýlek s lesklými, stříbrnými křídly, jehož samičky kladou vajíčka do vlněných látek, z kterých se pak líhnou housenky. A jsou to právě housenky mola šatního, které se prokousávají naším oblečením, aby získaly kreatin, který je běžně obsažen ve vláknech bavlněného oblečení.

Jak ho vypudit?

Moli nemají rádi světlo a větrání, proto jim je často dopřáváme. Jednou za čas oblečení ze skříně vytáhneme, vyklepeme a dokonale provětráme, skříň zevnitř omyjeme. Napadené (prokousané) šatstvo musíme vyhodit. Oblečení, které nenosíme buď vyhodíme a nebo jej uchováváme ve vakuových pytlích. Šatní moli nesnáší některé vůně - proto na ně platí sáčky s levandulí, skořicí, chmelem, hřebíčkem, citrónovou kůrou, rozmarýnem nebo listy vlašského ořechu. Na trhu je také spousta lapačů molů - nejúčinnější jsou lapače s přírodními feromony, které lákají samečky. Nevhodné jsou chemické prostředky, protože škodí nejen molům, ale i našemu zdraví.

Potravinoví moli ve spíži

S potravinovými moly se nejčastěji setkáme v sypkých potravinách, jako je například mouka, strouhanka, cukr, rýže, koření a nebo krupice. Obvykle tyto moly doneseme domů společně s potravinami, přes jejichž obaly nejde vidět. V panelových bytech se nejčastěji šíří pomocí stoupaček a nebo přes větrací šachty.

Jak se jich zbavit?

Pokud se chceme vyhnout molům ve spíži, tak sypké potraviny přinesené z obchodu přesypeme přes sítko do dobře uzavíratelných dóz. Nenechávejte sypké potraviny v původních, papírových a otevřených sáčcích. Potraviny průběžně kontrolujte a napadené potraviny ihned zlikvidujte. Do spíže můžete pověsit látkový pytlík, do kterého umístíme směs hřebíčku, levandule a citrónové kůry. Tyto bylinky spíž krásně provoní a moly zaručeně odradí. Chemická ochrana není ani v tomto případě vhodná.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies