Zázvor - zázračný všelék

Původně ho využívali již ve staří číňané. Jedná se o tajuplnou plodinu, jejíž původ dodnes nikdo nezná. Každopádně se odněkud dostal až k nám a to ve 13. století.

Zázvor - zázračný všelék

 

  • Pěstování zázvoru je snadné

 

Plně vám k tomu postačí, když si pořídíte čerstvý oddenek. Zázvor vyžaduje teplejší stanoviště, proto pro něj vyberte místo, kam na něj bude svítit sluníčko minimálně 5 hodin každý den. Čerstvý oddenek vložte do předem připraveného substrátu.

 

Avšak mějte na paměti, že ho tam musíte vložit tak, aby jeho pupeny směřovaly nahoru. Půda by měla být bohatá - plná živin. Oddenek zasypte trochou půdy a až vyklíčí, nechte ho vegetovat. Když začne usychat, tak ho opatrně vykopejte a část můžete zkonzumovat. Tu zbylou opět vraťte do půdy.

 

  • Můžete si jej vypěstovat i ze semen

 

Budete k tomu potřebovat jen květináč s vhodným substrátem pro klíčení. Do něj pak vložte semínko, jemně jej zahrňte substrátem a postavte někam na slunné a teplé místo. Proces klíčení trvá 2 - 3 týdny.

 

Až vyraší první listy, přeneste květináč na stinné místo či alespoň do polostínu. Zázvor zalévejte teplejší, odstátou vodou a přihnojovat můžete běžným hnojivem, které je určeno pro pokojové květiny. Avšak nehnojte jej příliš, raději hnojte méně.

 

  • Zázvor a jeho léčivé účinky

 

Zázvor obsahuje esenciální oleje, díky kterým voní tak intenzivně. Je bohatý i na vitamín A, B, C, E a obsahuje také sodík, draslík, vápník, hořčík, železo a fosfor. Pikantní chuť zázvoru je způsobena jednou z mnoha zdraví prospěšných látek, které najdete v zázvoru, a tím je gingerol. Jeho chemické složení je velmi podobné kapsaicinu, jenž se vyskytuje v chilli papričce.

 

Doporučuje se užívat všem, které trápí žaludeční potíže či nevolnost v době těhotenství. Má antibakteriální účinky, zmírňuje bolesti hlavy a působí jako prevence proti stresu. Dokáže také prohřát celé tělo, stimuluje krevní oběh, posiluje imunitu a dokonce snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies