Závin 3x jinak

Pro milovníky závinů jsme si dnes připravili tři opravdu chutné varianty. Příprava je jednoduchá, výsledek ohromující. Přejeme vám předem Dobrou chuť.

Jablečný štrůdl

Závin z lístkového těsta s medem a jablky (pro 4 osoby)

1 listové těsto, 2 kg jablek, 300 g vlašských ořechů, 100 g rozinek, 50 g krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 100 g dětských piškotů, kůra z jednoho citrónu, lesní med, mletá skořice, 1 vejce

Omytá jablka zbavená jádřinců nakrájíme na plátky nebo kostky, dochutíme cukrem, skořicí, citrónovou kůrou, hrozinkami a nahrubo nasekanými ořechy. Rozválíme si na tenký plát listové těsto, posypeme nastrouhanými dětskými piškoty. Na plát umístíme jablečnou směs, srolujeme, položíme na plech, povrch potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v předehřáté troubě na 160 °C asi 45 minut. Hotový závin nakrájíme na plátky a polijeme lesním medem.

Recept na bramborový závin (pro 4 osoby)

1 kg ve slupce uvařených brambor, 10 lžic hladké mouky, 2 žloutky, 30 g strouhaného sýra, 50 g másla, 3 lžíce mléka, sůl, mletý pepř, muškátový oříšek, 200 g šunky, 1 vejce

Oloupané brambory nastrouháme na jemném struhadle a dáme na vál. Přidáme mouku, na kousky nakrájené změklé máslo, žloutky, sýr, mléko. Poté osolíme, okořeníme a zpracujeme na hladké těsto. Pokud je příliš řídké, přidáme ještě trochu mouky. Z těsta si vytvoříme bochánek, který necháme alespoň půl hodiny odpočívat v ledničce. Na moukou posypané čisté útěrce těsto rozválíme na obdélník. Poklademe ho plátky šunky a pomocí utěrky zavineme. Opatrně přeneseme na plech vyložený papírem na pečení. Potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C přibližně hodinu.

Zeleninosalámový závin (pro 4 osoby)

1 lístkové těsto hotové, 2 červené papriky, 1 zelenou papriku, 1 větší cibuli, 400 g žampiónů nebo čerstvých hříbků, 400 měkkého salámu, 2 rajčata, 4 vajíčka, 200 g strouhaného sýra, 3 lžíce strouhanky, sůl, pepř, 2 lžíce oleje, 1 vejce na potírán.

Papriky omyjeme, nakrájíme na tenké proužky, cibuli na kostičky, hříbky na plátky a rajčata a salám na kostky. Na pánvičce orestujeme cibuli na oleji, přidáme salám a houbičky a po chvíli dosypeme papriky a rajčata. Osolíme, opepříme a dusíme asi 5 minut, až se voda z rajčat odpaří.

Vmícháme vajíčka a necháme je trochu ztuhnout. Těsto si rozdělíme na 2 kusy a vyválíme na utěrce posypané moukou na tenko.Posypeme strouhankou, potřeme připravenou směsí, posypeme částí strouhaného sýra, pomocí utěrky stočíme a dáme na čistý plech.

Záviny potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C asi 20 minut. Posypeme je zbylým sýrem a ještě dáme na chvíli do trouby.Podáváme s čerstvými nakrájenými rajčaty nebo zeleninovými saláty..

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies