Zatravňovací dlažby - je lepší plast nebo beton?

Zatravňovací dlažba je ideálním řešením pro ty, kteří potřebují zpevnit půdu, ale chtějí si zachovat rostoucí zeleň. Má to také další výhody a jednou z nich je, že se vám takový koberec nepošlape.

zatravňovací dlažba

 

Pokud se pro ně rozhodnete, můžete si vybrat ze tří materiálů - beton, umělý kámen nebo plast. Kámen a beton snesou větší zátěž, ale hůře se s nimi manipuluje. Každý materiál má své výhody i nevýhody. Zatravňovací dlažba se hodí jako pevný podklad pro vytvoření parkovacího stání, můžete si zpevnit příjezdovou cestu nebo místo, kam budete chtít umístit zahradní nábytek. 

 

Zatravňovací dlažba Puruplast e50 patří mezi nejodolnější plastové tvárnice ve svém segmentu. Používá se pro velmi zatěžované plochy, jako jsou parkoviště, příjezdové cesty nebo jako stání pro koně.

 

Plastové zatravňovací dlažby

 

Většinou se používají jako dočasné řešení. U tohoto materiálu nemusíte v předstihu provést žádný odborný zásah. Pokládku provedete přímo na původní terén. Plastové zatravňovací dlažby jsou vyráběny z polyethylenových fólií v kombinaci s běžným recyklovaným plastovým odpadem. Určitě je velkou výhodou, že oproti betonu je lehčí a tudíž je s ním snadná manipulace. Také je levnější i co se týče nákladů za dopravu.

 

Plast je k trávě šetrnější, protože ji nijak neubírá vlhkost. Trávu budete mít zelenější a zdravější. Nevýhodou plastového materiálu je vyšší klouzavost. Tento materiál tedy není moc vhodný k umístění do kopcovitého terénu. V deštivém počasí se vám tato volba může pěkně vymstít. Pokud na plastu budete trvat, poohlídněte se raději na varianty, které mají protiskluzovou úpravu. Také se dají sehnat nerozbitné, ekologicky šetrné a vysoce odolné vůči teplotním výkyvům.

 

Betonové zatravňovací dlažby

 

Oproti plastu je beton pevnější a má vyšší nosnost. Je schopen unést i nákladní vozidlo. Betonové zatravňovací dlažby mají bohužel více nevýhod. Manipulace s těžkým betonem je těžší a beton vám ukrojí větší část pozemku. Prostor pak vypadá mohutněji a bude připomínat sídliště. Beton také odebírá větší množství vláhy, takže se budete muset spokojit se slabým travním porostem. Oproti plastovým zatravňovacím dlažbám má beton menší odolnost vůči venkovním vlivům (déšť, mráz, UV záření). To všechno zkracuje délku životnosti a může dojít i k popraskání betonu.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies