Zašlé a špinavé spáry. Jak jim vrátit krásný vzhled?

Spáry jsou všude. Jsou mezi kachličkami, obkladačkami, v dlažbě… Jak jim ale zabránit, aby nevypadaly zašlé a plné špíny? Nic není nemožné. Zkuste pár našich tipů.

Dlažba na WC

 

Můžete si vypomoct už při výběru barvy spárovací hmoty. Je logické, že pokud budete chtít bílé spáry, pak na nich uvidíte každé smítko a budou brzy špinavé. Postupem času přejdou z bílé barvy do žluté a pak zešednou. Zkuste vybírat šedé či hnědé spárovací hmoty. Tedy pokud se to hodí k obkladům či dlažbě. Dle konkrétní dlažby vám v obchodě doporučí přípravky, se kterými vám půjde úklid pěkně od ruky.

 

Co dělat, když běžný úklid nestačí a speciální čistící prostředky nezabírají?

 

  • Čištění párou

 

Zkuste spáry vyčistit bez chemie. Pořiďte si parní čistič, ale ne nějakou levnou verzi. Porovnejte si vlastnosti jednotlivých parních čističů a případně si nechte poradit odborníkem. Horká pára umí odstranit veškeré nečistoty a navíc nepoškodí dlažbu či obkladačky, jako je tomu v případech, když čistíte pomocí písku. Jen si dejte pozor na dřevěný nábytek.

 

  • Čištění kartáčkem a speciální směsí

 

Na výrobu čistící směsi použijeme kypřící prášek, sodu nebo místo sody přidáme vanilkový puding s vodou, ještě přidáme vodu. Tuto směs dáme na spáry a co nejmenším kartáčkem (třeba na boty) drhneme a drhneme, dokud špína nezmizí. Budete si sice připadat jako na vojně, ale výsledek by vás měl potěšit.

 

  • Naneste novou spárovací hmotu na původní nebo tu starou kompletně odstraňte

 

V případě, že tu starou spárovací hmotu chcete nechat, musí tam být pro tu novou vrstvu prostor (prohlubeň). Jinak ji budete muset prostě kompletně odstranit. Nová vrstva vám totiž přidá minimálně 2 - 3 mm.

 

  • Pokud nic nezabírá, zkuste spáry obarvit!

 

Jestli se špína pořád drží, jednoduše ji přebarvěte. Získáte opět požadovanou barvu a v případě nutnosti tuto techniku můžete použít znova. Kupte si “obnovovač spár” a naneste na čistý a suchý povrch. Pokud přetřete i obkladačky či dlažbu, nemusíte se bát. Barvu odstraníte drsným povrchem houbičky.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.6 Počet: 7 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies