Zasaďte si na zahradě vinnou révu

Výsadba vinné révy je podobná jako u stromu. Pokud se o ni budete dobře starat, vydrží a bude vám plodit minimálně 25 let. Roste poměrně rychle a díky jejím listům, které pokrývají konstrukci, o kterou se opírají, ji můžete využít i k zakrytí nevzhledných zdí.

vinná réva - pěstování

 

Kromě toho, že budete mít lahodné plody na dosah ruky, je i okrasnou rostlinou, díky které bude vaše zahrada architektonicky zajímavější. Tato ovocná dřevina je nejrozšířenější a nejstarší na světě. Její kořeny dokáží přijímat vodu i z povrchu půdy, kvůli vlasovým kořínkům, takže si vodu umí snadno opatřit i sama.

 

Zahradní odrůdy vinné révy

 

Vhodné odrůdy pro jižní svah jsou - Ryzlink rýnský i vlašský, Frankovka a další stolní kultivary. Pro východní a západní stranu jsou ideální odrůdy polorané - Müller Thurgau, Neburské, Pálava, Frankovka, André, Burgundské šedé, Veltlínské červené a Vavřinecké. Odrůdy André, Ryzlinky, Boskoop Glory nebo Chrupky jsou odolné vůči mrazům, proto se doporučují především do chladného podnebí. Pokud chcete pěstovat hroznové víno pro přímý konzum, pak si vybírejte ze stolních odrůd - Chrupky (červená i bílá), Irsay Olivek, Julski biser, Diamant, Vitra, Veltlínské, Čabaňská perla a mnohé další.

 

Pěstování

 

Vinnou révu byste měli sadit v dubnu či v květnu, ale pokud jste to prošvihli, nemusíte si zoufat. Pro výsadbu je ideální i podzim. Jakmile si půjdete kupovat sazenice, vždy zkontrolujte kořeny - nesmí být suché. Můžete i kus odříznout, abyste se ujistili, že je bílý. Raději se vyhněte hnědým a černým kořínkům. Pak si musíte vyhloubit jamku - hlubokou asi 40 cm. Na její dno dejte kvalitní kompost, ale pozor.

 

Abyste se předešli spáleným kořenům, nepoužívejte nikdy čerstvý hnůj. Hlavní kořeny před zasazením zkraťte na délku 10 cm a ostatních kořenů se zbavte. Jamku si rozdělte na 2 očka a zasaďte. Dejte si pozor, aby místo štěpování bylo 3 cm nad zemí. Jemně nahrňte zeminu, upěchujte a zalijte. Použijte i zbytek vykopané zeminy, jež naskládáte na hromadu, abyste překryli roub (10 cm).

 

Tuto zeminu odhrňte až vám vyraší réva. Z nově narostlých letorostů ponechejte pouze 2 (nejsilnější) a ostatní vylomte. Tyto 2 letorosty pak vyrovnejte k opoře. Vinná réva je náročná na výživu, takže musí být v půdě dostatek draslíku, fosforu, hořčíku a vápníku. Pokud rostlina nějakou živinu postrádá, její listy se zbarví do žluta a bude plodit jen málo či dokonce vůbec.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies