Žárovky od A do Z

Z trhu před nedávnem zmizely silně svítící žárovky, tedy matné a čiré žárovky od 80 W, především však velmi oblíbené 100W žárovky. Pokud jste si je nenakoupili do zásoby, je třeba jejich zářivé světlo nahradit jiným. Na výběr je například halogenová žárovka, úsporné zářivkové žárovky nebo LED žárovky.

Žárovka

Co nevíme o LED diodách nebo žárovkách

Když mluvíme o LED osvětlení, jde o zdroj světla s velice dlouhou životností a minimálními energetickými nároky. Výrobci udávají životnost LED osvětlení až 100 tisíc hodin, to znamená více než 10 let  nepřetržitého provozu. Mají téměř zanedbatelnou spotřebu, příkony se pohybují dokonce v hodnotách pod 1 W, běžně ale pod 2 W. LED osvětlení nevadí ani časté zapínání a vypínání bez údržby. Světelné zdroje, které jsou vyráběny technologií LED mají stále vyšší účinnost. Jestliže jsou použity čipy s vysokým výkonem, LED osvětlení se přibližuje úsporným žárovkám. LED diody jsou velice flexibilní, k dostání je škála barev vyzařovacího světla, úhlů a světelné účinnosti. Časem se jistě dočkáme i dalších výborných vlastností.

Kde lze využít a použít LED žárovky?

Vzhledem k nenáročnosti údržby a odolnosti vůči vlhku se s LED osvětlením setkáváme v domácnostech stále častěji. LED osvětlení můžeme použít dokonce v tak vlhkém prostoru jako je kuchyně, koupelna a bazén. Dají se použít také k osvětlení zahrad a jiných venkovních prostor. Galerie a muzea využívají LED osvětlení k osvícení vystavovaných předmětů.

Co nevíme o úsporných žárovkách

Úsporná žárovka je prakticky zmenšená zářivka do takové míry, aby se vešla do běžně používaných typů svítidel. Světlo v úsporné žárovce nevzniká rozžhavením vlákna. U těchto typů žárovek dochází k vyzařování kladně nabitých částic plynu v zářící části, částice tak odevzdají část energie, kterou jim dodal procházející elektrický proud. Při výběru úsporných žárovek je třeba brát v úvahu pořizovací cenu. Lze je pořídit dokonce za čtvrtinu obvyklé ceny, ale v takovém případě nelze zaručit kvalitu.

Výhody a nevýhody klasických žárovek

Klasické žárovky mají jedinou výhodu a tou je nízká pořizovací cena. K hlavním nevýhodám klasických žárovek patří vysoká spotřeba elektrické energie, jsou málo odolné vůči mechanickému poškození. Vzhledem k LED osvětlení mají krátkou životnost, pouze 1000 hodin. K nevýhodám patří také vysoká povrchová teplota žárovky.

Výhody a nevýhody úsporné zářivkové žárovky

Úsporné zářivkové žárovky mají nižší cenu než LED žárovky, což je jediná výhoda. Nevýhodou je doba rozsvícení žárovky na plný výkon, u některých žárovek jde až o 2 minuty.  Tyty žárovky mají opět kratší životnost než LED žárovky, jde asi o 10 000 hodin. Stejně jako klasické žárovky jsou velice citlivé na mechanické poškození a mají vysokou povrchovou teplotu. Významnou nevýhodou je vzhledem k obsahu rtuti nešetrnost k životnímu prostředí.

Výhody a nevýhody LED žárovek

LED žárovky mají množství výhod, již zmíněná byla velmi dlouhá životnost a vysoká účinnost, jsou také poměrně odolné vůči mechanickému poškození a mají nízkou povrchovou teplotu. Při svícení LED žárovkami nedochází k vyzařování ultrafialového a infračerveného světla. Ve srovnání s úspornými žárovkami není třeba žádný čas k rozsvícení na plný výkon. Nevýhodu LED žárovek je vysoká pořizovací cena, ale investice se vám brzy vrátí zpět v podobě úspor elektrické energie.

Které žárovky zmizí z prodeje

Letos v září se přestanou prodávat čiré žárovky nad 60 W, hlavně tedy 75 W. O rok později to budou čiré žárovky nad 40 W, tedy nejčastěji používaná žárovka 60 W. V září 2012 půjde o klasické žárovky a v roce 2016 čiré halogenové žárovky.

Zvolíme-li LED osvětlení snížíme spotřebu elektrické energie v domácnosti, čímž také snížíme rodinný rozpočet. Zároveň si pořídíme bezkonkurenčně nejvýhodnější světelný zdroj.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies