Zařiďte si zahradní kuchyň

Vaříte často a rádi, ale když je venku tak krásně, nechce se vám vařit v kuchyni doma? Existuje řešení. Můžete si vybudovat zahradní kuchyň. Někteří to zvládnou i sami a jiní si zahradní kuchyň mohou objednat na klíč, což znamená, že se nemusí o nic starat. Vše jim zvolená firma vybuduje na míru.

zahradní kuchyň

 

Než se pro zahradní kuchyň rozhodnete, měli byste počítat s tím, že potřebuje větší prostor - přibližně 4x3 metry, aby se vám pohodlně vařilo a bylo v ní i místo pro posezení. Kuchyně by se měla situovat tak, aby v ní byl stín již kolem poledne. Venkovní kuchyně by měla být ideálně v centru všeho dění - v blízkosti terasy či u bazénu. Může být samostatným zahradním prvkem nebo může vzniknout jako přístavek k domu.

 

Zastřešení

 

Vybírat můžete ze dvou variant - pergola či sedlová střecha. Pergola působí lehce a pokud si ji dozdobíte třeba vinnou révou, tak si můžete vytvořit atmosféru Středomoří. Ale na druhou stranu sedlová střecha má dvojí využití. Slouží k zastřešení a zároveň vám díky tomu vznikne podkroví, jenž můžete využít jako další úložný prostor, hernu pro děti nebo podkroví využijete jako letní ložnici. Můžete popřemýšlet i nad bočními zídkami, které vás ochrání před případným větrem nebo vám poskytnou větší soukromí.

 

Materiál

 

Venkovní kuchyni můžete mít zděnou, kovovou, dřevěnou, kamennou, ale můžete si vytvořit i kombinaci všeho. U nás je hodně oblíbená varianta zděné kuchyně. Tento materiál si snadno seženete, realizace s ním není složitá a údržba je jednoduchá. Zděná kuchyně má také dlouhou životnost. Snadno se udržuje i kámen, neboť jej stačí po několika letech pouze omýt tlakovou vodou. Nebudete k tomu ani potřebovat žádné chemické přísady. Kamenná kuchyně vás okouzlí svým rustikálním vzhledem. Jestliže chcete lehčí konstrukci, raději zvolte dřevěnou variantu. Smrk či borovice vypadají skvěle a jsou levnější než třeba bambus či teak, které ale na druhou stranu jsou trvanlivější. Pokud tedy zvolíte smrk či borovici, počítejte i s nezbytnou povrchovou úpravou.

 

Co by v zahradní kuchyni nemělo chybět?

 

  • Pracovní plocha (na přípravu)
  • Úložné prostory  (na nádobí a ostatní nezbytné předměty)
  • Gril či krb (nebo kombinace obou)
  • Přívod vody a dřez
  • Elektrická přípojka taky nemusí být “na škodu” (jen nezapomeňte, že všechny zásuvky či vypínače by měly být voděodolné a to i v případě, že jsou pod střechou)

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies