Zařiďte si doma vinný sklípek či vinotéku

Vinný sklípek či alespoň hezkou vinotéku ocení zejména znalci a milovníci vína. Pokud se mezi ně řadíte, ale vinný sklípek ani vinotéku zatím ještě nemáte, poradíme vám, jak víno uskladnit.

Vinotéka

 

Prakticky máte na výběr ze 3 možností. Jestliže si dopřejete tak 1 skleničku týdne, vystačíte si s ledničkou, do které se 1 - 2 láhve pohodlně vejdou. Další možností jsou chladící boxy různých velikostí, ale když máte dostatek volného prostoru, proč si rovnou nezařídit vinný sklípek? Určitě se do něj vejde mnohem víc láhví a klidně i nějaký ten soudek.

 

Vinotéka

 

Ti, kteří si myslí, že vinotéka je lednička s jediným rozdílem - má prosklené dveře, jsou na omylu. Dokážou udržet konstantní teplotu a navíc chrání před UV zářením. Když se poohlédnete po opravdu kvalitních vinotékách, jsou už opatřeny antivibračním systémem, jenž vínům zaručuje větší pohodlí. Větší vinotéky vám mohou poskytnout 2 teplotní zóny, takže můžete v jedné skříňce chladit různé druhy vín. Ceny vinoték jsou různé. Záleží na vybavení a velikosti. Ty nejlevnější seženete od 5 000 Kč.

 

Vinný sklípek

 

Tato varianta pro uskladnění vína je finančně náročnější. Můžete si sklípek vytvořit z nějaké místnosti v bytě či domě nebo pro stavbu vinného sklípku obětujete trochu místa na své zahradě. Samozřejmě již existují firmy, které vám vše zařídí “na klíč”. Takže pokud vám nevadí investovat více peněz, proč si to komplikovat. Prostě si objednejte vinný sklípek na zakázku.

 

Teplota ve vinném sklípku by se měla pohybovat kolem 10 °C. Víno se totiž musí skladovat ve stejných teplotních podmínkách, při jakých se vyrábělo. Teplota by se neměla měnit, nesmí docházet k žádným výkyvům. Pokud bude teplota vyšší než 10 °C, víno začne pracovat a zrychluje se doba jeho zrání. Vlhkost ve sklepě by měla být minimálně 65 %, ale maximálně do 85 %. Vibrace jsou pro víno velmi rušivé. Nemělo by poblíž vinného sklípku docházet k otřesům - sklípek by rozhodně neměl být poblíž rušných komunikací.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies