Zapojte bylinky do vaší kuchyně

Bylinky využijete při vaření svých oblíbených jídel a nebo také na přípravu čaje a jiných nápojů. Použít je můžete čerstvé nebo sušené. Jako bonus vám krásně ozdobí a provoní kuchyni.

tymián a bazalka

Bazalka

Je velice oblíbená zejména v Itálii. Má výraznější chuť a skvěle se hodí nejen do salátu nebo na pizzu, ale také do omáček, těstovin a také na ryby. Bazalka se sklízí řezem i několikrát do roka v počátku kvetení.

Tymián

Podobně jako bazalka také tymián je oblíbený především v italské a francouzské kuchyni. Používá se k ochucení omáček, na maso, do salátů, ke grilování na hermelín a nebo k přípravě luštěnin. Výluh nám uvolní hleny a uleví od kašle. Je to teplomilná rostlinka, takže se pěstuje především jako letnička.

Máta peprná

Čerstvou mátu přidáváme do míchaných nápojů, ovocných salátu a nebo si můžeme připravit výborný mátový čaj. Při ochucování masa nebo omáček to s mátou nesmíme přehnat, protože je hodně aromatická.

máta

Petržel

Často se používá jako ozdoba například na chlebíčky. Ochutí nám polévky i omáčky. Petržel by se měla konzumovat až nakonec, aby nám neutralizovala pachy a chutě v ústech po jídle.

Pažitka

Začíná rašit už v předjarních teplých dnech. Používá se čerstvá nebo zmrazená, většinou nasekaná na jemno. Využijeme ji do hotových polévek, omáček, k vejcím, tvarohu, pomazánkám, do omelet a nebo na chleba.

Libeček

Ochutí polévku podobně jako tekuté kořenící směsi. Libeček můžeme použít také do omáček a nebo při přípravě kuřete. Hodí se i k rybám a do salátů. Na pěstování není náročný, jestliže ho budete mít na zahradě, v zimě vám sice umrzne, ale na jaře se opět vzpamatuje a vyraší vám nové výhonky. Můžete jej také zazimovat na slunné místo do chladné místnosti.

libeček

Česnek

Je oblíbený snad ve všech kuchyních. U nás se používá do polévek, omáček, při přípravě masa hovězího i vepřového, při výrobě uzenin, do pomazánek a zabijačkových jídel. Můžete ho sázet brzy na jaře a nebo na podzim ke konci listopadu. Sazí se stroužky česneku vždy špičkou nahoru.

 

Pěstování bylinek není náročné. Nemají rády dlouhodobou nepřízeň počasí. Při dochucování buďte opatrní, ať to s nimi nepřeženete, jsou silně aromatické a mohly by přehlušit chuť jídla.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 3 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies