Žaluzie, rolety, záclony... - čím ozdobit okna?

Záclony utváří dokonalé domácí prostředí. Vytvářejí typickou domácí atmosféru, ale někdo může záclony a závěsy brát jako staromódní přežitek. Jsou lidé, kteří dají raději přednost vkusným a praktickým žaluziím či roletám, a jiní si zase neumí představit domov bez záclon.

Podkrovní pokoj

 

Holá okna vypadají tak smutně a depresivně. Zastínit okna můžeme chtít čistě jen z estetických a praktických důvodů nebo také proto, že máme “vlezlé” sousedy. Rozhodujte se hlavně podle světla, které proniká do jednotlivých pokojů, abychom těžké a tmavé závěsy neumístili do místnosti, která má málo světla i bez závěsů.

 

Než si budeme vybírat z obrovského množství záclon, měli byste se rozhodnout pokud vám budou stačit samotné záclony nebo si budete chtít pořídit i závěsy. Stejně je budete muset někam pověsit a garnýže jsou ve 2 základních variantách - jednořadé a dvouřadé. A právě pokud chcete mít na okně obě varianty, chcete mít záclony i závěsy, musíte si pořídit dvouřadé garnýže. V obchodech můžete najít záclony z organzy, hladké, síťované, vyšívané a jednobarevné či vzorované. U barevných a vzorovaných záclon si dávejte pozor, aby splňovaly vaše požadavky na míru propouštěného venkovního světla. Závěsy jsou moderně vyráběny ze saténu či žakaru.

 

Žaluzie vám poskytnou dokonalejší pocit soukromí a jsou vhodné převážně do malých prostor, kde by vám záclony a závěsy překážely a byly spíše na obtíž. Žaluzie patří mezi nejvíce oblíbené techniky k zastiňování oken. Oblíbenými jsou i žaluzie z bambusu, jenž jim dodává tvrdost a pružnost. Samozřejmě mají také delší životnost než jiné textilní dekorace oken.

 

Máme 2 základní druhy žaluzií. Můžou být vertikální a horizontální. Nejběžnější jsou horizontální žaluzie a ty vertikální jsou nejčastěji k vidění v pracovním prostředí. Vertikální žaluzie jsou složeny z dlouhých pruhů látky. Podobají se jim tzv. “japonské stěny”, kde jsou širší pruhy látky pevně napnuté a posunují se pouze do stran, v tomto případě už se nenatáčejí do stran. Mohou být jak interiérové tak i venkovní.

 

Rolety jsou hodně podobné žaluziím, ale nemůžeme s nimi regulovat míru propouštěného slunečního světla. Rolety jsou mnohem méně náročné na úklid, takže pokud se bojíte usazování prachu a hledáte praktičnost, jsou pro vás skvělou volbou. Před nákupem si dejte pozor na přesné měření, protože se může stát, že vám roleta bude při otevírání a zavírání oken překážet. Navíjet ji lze různými způsoby. Buď se ovládají provázkem nebo fungují na principu pružiny. Pokud trhnete s roletou, tak se obvykle sama navine. Moderní rolety fungují i na příkaz dálkového ovládání. Montáž je rychlá a zvládnete ji sami i bez cizí pomoci.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies