Zakrslý králík - roztomilý domácí mazlíček

Jsou ideálními zvířátky do bytu, jsou čistotní, společenští a překvapivě jsou i chytří. Nejčastěji kromě klasicky zakrslého králíčka chovají lidé zakrslého berana, jenž poznáte podle dlouhých uší. Zakrslý beran dorůstá maximálně do hmotnosti 2 kg a klasický zakrslý králík dokonce do 1,2 kg.

zakrslý králíček

 

Než si králíčka přinesete domů, pořiďte mu nejprve vhodný příbytek. Volte raději hlubší klec s větší vanou, aby prostor kolem klece nebyl neustále znečišťován podestýlkou. Vrchní část bývá už většinou drátěná. Klec umístěte na místo, kde nebude králíčka obtěžovat průvan. Místo by mělo být klidné a pamatujte si, že během života králíčka už klec nesmíte přesunout. Můžete si příbytek pro králíčka vyrobit i sami. Pokud ho chcete mít na balkóně, měli byste mu vyrobit dřevěný kotec.

 

Podestýlku by měly tvořit hobliny bez pilin (aby se neprášilo), sláma a seno. Dejte tam raději větší vrstvu, aby se podestýlka neshrnovala. Králíček se pak na hladkém dně snadno zraní. Králíček potřebuje také dostatečné množství čisté vody, ideálními pomocníky jsou plastové napáječky. Králíčci jsou čistotní a snadno se naučí vykonat “potřebu” na vyhrazené místečko. Pořiďte mu vaničku (záchod) a máte o jednu starost méně.

 

Krmení

 

Králíčka byste měli krmit pravidelně 1x denně - ráno nebo večer. Potravu mu můžete vkládat ideálně do kameninové misky. Použít můžete speciální krmení pro hlodavce - králíky, nebo můžeme králíčka krmit ovsem či ječmenem a speciálním krmením mu občas můžeme zpestřit potravu. Pro zpestření potravy dávejte králíčkovi sušený chléb (neplesnivý a nakrájený na malé kousky) a také zeleninu a ovoce - mrkev, kedlubny, jablka a další.

 

Na jaře se doporučuje jitrocel, jetel či smetánka lékařská. Ovoce, zeleninu a bylinky dávejte jen v malém množství, abyste králíčkovi nepřivodili zdravotní potíže. Pokud to s nimi přeženete, nejčastěji ho trápí průjem. Na obrušování jeho stále odrůstajících řezáků jsou ideální větvičky z ovocných či jiných listnatých stromů, ale z takových, které nejsou chemicky ošetřené. Králíčka nepřekrmujte, udržujte v kondici

 

Péče

 

Špičky drápků mu odstřihujte pravidelně 1x za tři měsíce. Drápky nesmí přesáhnout délku srsti na končetinách. Ouška byste mu měli čistit minimálně 4x za rok. Použijte k tomu navlhčené vatové tampony. Důležitá je také vakcína proti moru a myxomatóze, která by se měla provádět jednou či dvakrát za rok.

 

Králíček o samotě strádá, takže byste se mu měli věnovat denně. Miluje mazlení. Než ho ale uchopíte, mluvte na něj, aby se uklidnil a zvykl si, že se s ním bude něco dít. Jinak se může polekat. Pokud se mu dostatečně věnujete a poskytujete mu hodně lásky, králíček k vám může přilnout a váš příchod bude vítat “pískotem”. Jak poznáte, že se na vás králíček těší? Po vašem příchodu na vás bude zvědavě vykukovat z klece. Králíček si dokáže zapamatovat určité zvyky a principy. Postupem času si už zapamatuje, že když se oblékáte, někam odcházíte. Nebo když uslyší odemykání a následně šustění pytlíku, očekává nějakou dobrůtku.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.2 Počet: 55 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies