Zakládáme skalku

Máte v zahradě nějaký prázdný nevyužitý roh? Nebo máte část zahrady ve svahu? Takové volné prostory jsou přímo ideální pro vybudování skalky. Musíme vás ale upozornit, že se nejedná o práci, kterou stihnete za jeden den.

skalka

 

Díky skalce můžete pěstovat i speciální druhy rostlin zvané skalničky či alpínky. Skalničky potřebují více slunečního světla, proto skalku raději umístěte na jižním svahu. Na půdě nijak nezáleží, klidně může být neúrodná a postačí i rumiště po stavbě domu. Svah je pro skalku skvělým místem, ale co když ho na zahradě nemáme? Můžete si vytvořit i umělý svah.

 

A pokud chcete, aby vypadal co nejvíce přirozeně, tak se vyhněte pravidelnému tvaru. Vytvořte zářezy a různé prohlubeniny. Pro správnou skalku počítejte s prostorem velkým minimálně 1,2 x 2,5 metru. Okrasné keře a stromky vypadají kolem skalky úžasně a pokud chcete, aby vám záviděli sousedi, tak vytvořte efektní přechody skalky k vřesovišti či bažinaté části zahrady. Také můžete skalku vybudovat blízko vodního prvku (jezírko, potůček).

 

Kameny jsou základ

 

Kameny tvoří přibližně ½ celkové plochy skalky. Měli byste používat jen 1 druh kamene a snažte se o nepravidelnost. Kameny si můžete vybrat sami nebo je snadno seženete v místním lomu. Kameny by měly vážit 15 - 100 kg a doporučuje se vybírat především ty zvětralé. Kameny můžete najít i v lese či u polních cest.  Počítejte ale s tím, že na jednu skalku o velikosti 3 x 1,5 m budete potřebovat minimálně 1 tunu kamene.

 

Na vybudování skalky je vhodný vápenec, travertin, tuf, pískovec, opuka, hrubozrnná žula nebo je také ideální granodiorit či břidlice. Tuf se využívá díky své lehkosti a poréznosti, což znamená, že zadržuje vodu a kořeny skrz něj mohou volně prorůstat. Dá se opracovat dle potřeby, neboť je měkký, takže si v něm snadno vytvoříte otvory pro jednotlivé rostlinky. Jedinou nevýhodou je, že je oproti jiným kamenům dražší. Jaké kameny byste neměli použít? Vyhněte se kamenům jako je křemen či oblým kamenům z řek.

 

Skalničky

 

Volte raději rostliny nižšího vzrůstu a především takové, které se nacházejí v horských oblastech. Rostliny by se měly rozrůstat a postupně zaplnit holá místa. Na slunečné stanoviště se hodí mateřídouška, netřesky, nízké kosatce, pupalky, rozrazil, rožec a další. Pokud máte skalku umístěnou v polostínu, tak tam dejte raději dymnivku žlutou, dlužichu krvavou, kandíky, prvosennky, hosta nebo trávničku přímořskou. Jestli jste pro skalku zvolili sušší stanoviště, raději tam umístěte čistec, hlaváček jarní, kostřavu, lomikámen vždyživý, opuncie nebo karafiáty skalkové.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies