Zakládáme nový trávník – 1.díl

V dnešním díle našeho nového seriálu si povíme více o možných způsobech založení nového trávníku a také o přípravě pozemku.

Tráva

Položení drnu a nebo výsev?

Předtím, než začneme zakládat nový trávník, se musíme rozhodnout, zda-li jej chceme vysít a nebo položit jako koberec. První způsob je jednoduchý, finančně nenáročný, ovšem zdlouhavý. Další možností je pořízení takzvaných travních koberců, jenž vytvoří okamžitý efekt. Při pořízení travních koberců musíme počítat s vynaložením většího finančního obnosu. Pokládku si obstaráme sami a nebo ji necháme provést specializovanou firmou - samozřejmě za určitý příplatek.

Příprava půdy

Nejvhodnější pro trávníky jsou hlínitopísčité, středně těžké půdy, které umožňují trávě dostatečně dýchat. Kyselost půdy by se měla pohybovat v rozmezí 5,5 -  6,5 pH. Čím kyselejší půda bude, tím je vyšší riziko výskytu nežádoucího plevele, kterému se v kyselejším prostředí velmi dobře daří. Pokud nemáme na pozemku takovou půdu, je potřeba ji upravit.

Těžké půdy lze zlehčit přidáním písku a rašeliny. Lehké půdy ztížíme přidáním jílovité zeminy, drcené kompostové půdy a nebo přidáním pilin.

Příprava pozemku před výsevem či pokládkou

Půda, kde plánujeme založit trávník, musí být důkladně porytá a dobře zkultivovaná do hloubky alespoň 25 centimetrů. Odstranit bychom z ní měli veškeré nežádoucí zbytky, včetně kořenů stromů, kořeny vytrvalého plevele, kameny, apod. Větší hroudy hlíny rozbijeme a pozemek urovnáme hráběmi. Trávník hnojíme základním hnojivem v množství 150 - 200 gramů na metr čtvereční. Počkáme 14 dní, dokud zem trochu neslehne. Můžeme s ní pracovat i dříve, v tomto případě je zapotřebí plochu ušlapat (malými kroky) a poté jemně uhrabat hráběmi.

Příprava pozemku je stejná u obou způsobů založení nového trávníku - tedy výsevu i pokládky travních koberců.

V příštím díle si povíme více o výsevu trávníku a výběru vhodné travní směsi.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies