Zakalená voda v akváriu?

Máte zakalenou vodu v akváriu? Příčin může být několik. Na vině může být špatně vypraný písek, hnijící krmení, přílíš a nebo naopak málo slunečního svitu.

ryby

Zakalená voda zpravila nebývá nebezpečná, ale doporučuje se přesto zkontrolovat. Začněte u filtru, možná je potřeba jej vyčistit. Kvalitnější provzdušnění také pomůže zlepšit kvalitu vody v akváriu. Mezi faunou a flórou může někdy dojít k zakalení i navzdory dobré biologické rovnováze.

Zakalení v novém akváriu

I při důkladně vypraném písku se díky pohybu rybek voda bělavě zakalí uhličitanem vápenatým, je to tím, že ryby vydechují oxid uhličitý, který se sloučí s vápenatými součástmi vody. Tento zákal není na škodu a postupně zmizí. Pokud jste písek důkladně nevyprali, voda se vám zabarví do žluta až do hněda a pak nezbývá, než založit nové akvárium.

Voda zakalená potravou

Snažíte se rybkám dopřát a tak je krmíte víc, než je potřeba? Nadbytečná potrava se začne kazit a tím se kazí také voda. Pomohou vám například akvarijní plži, kteří se odpadky a řasami živí. Není vhodné rybám přilepšovat, ani když jedete na dovolenou, voda se vám rychleji pokazí a rybky pak mohou uhynout.

Nadbytek nebo nedostatek slunečního světla

Zelené zakalení vody se objevuje, když je akvárium vystavováno přímému slunci. Ve vodě se začne množit jednobuněčný plankton, který po čase učiní vodu téměř neprůsvitnou. Tento zákal není příliš škodlivý, je pouze nevzhledný. Vodu je potřeba vyměnit a akvárium trochu zastínit.

 

Naopak při nedostatku slunečního svitu, voda začne žloutnout až hnědnout. Je to způsobeno tím, že rostliny neumí v důsledku nedostatku světla optimálně využít živiny.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.3 Počet: 3 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies