Zajímavé pokojovky pro váš domov

Zkrášlete si svůj domov netradičními pokojovými rostlinami. Přinášíme vám několik zajímavých tipů a také rady, jak jednotlivé rostliny pěstovat. Slyšeli jste někdy o kadeřavé fialce, miltonidiu, netopýří květině, jahodovém keři či krouceném aeschynantusu? Čtěte dále a dozvíte se více!

Taka velkokvětá

Fialka s kadeřavými listy

Běžně dostupnou africkou fialku (latinsky Saintpaulia) zná téměř každý, nebo se s ní alespoň někdy v životě setkal. Existuje mnoho hybridů této rostliny, které se od sebe navzájem liší zejména výškou, tvarem (jednoduché, poloplné, plné) a barvou květů (bílá, odstíny růžové, odstíny fialové, červená, modrá, apod.). Novinkou ve světě pokojových rostlin je varianta fialky zvaná „kadeřavý oceán“, která se od té tradiční liší zejména kadeřavým tvarem listů. Pěstební nároky má stejné jako všechny ostatní rostliny tohoto rodu.

Netopýří květina – Taka velkokvětá

Taka velkokvětá, latinsky (Tacca integrifolia) se pyšní velkými květy rostoucími v okolících, tvarem připomínající netopýry. Mohou být zbarveny v odstínech hnědé, černé a fialové. Listy jsou dlouhé až 20 centimetrů, podlouhlé a řapíkaté. Plody jsou pak 2 až 4 centimetry velké, mají eliptický tvar a purpurovou, případně oranžovou barvu. Uvnitř plodů nalezneme malé černé semínka, kterými se rostlina rozmnožuje. Tace vyhovuje běžná pokojová teplota, dostatečně výživný a propustný pěstební substrát a pravidelná zálivka. Od podzimu do jara rostlina vyžaduje zimní klid.

Aeschynanthus se spirálovitými listy

Aeschynanthus, varieta "Twister" je další netradiční pokojovou rostlinou vhodnou pro váš domov. Na svých převislých stoncích nese záplavu netradičně tvarovaných listů připomínajících spirálky a také zajímavé trubkovité květy červené nebo oranžové barvy. Rostlina má ráda polostinné stanoviště s běžnou pokojovou teplotou a dostatečnou vzdušnou vlhkostí. K pěstování můžeme použít substrát určený pro orchideje nebo kapradiny.

Miltonidium – kříženec Miltonie a Oncidia

Zajímavou rostlinou pro váš domov může být i orchidej zvaná Miltonidium, která byla vyšlechtěna křížením rodů Miltonia a Oncidium. Typické jsou pro tuto hybridní orchidej středně tuhé listy a velké množství drobných květů (v různých barvách). Pěstuje se podobným způsobem, jako známá orchidej Phalaenopsis.

Psidium, nebo-li jahodový keř

Psidium, latinsky Psidium cattleianum, je stálezelený a rychle rostoucí keřík, kterému se přezdívá jahodový keř. Na mladých výhoncích dozrávají přibližně čtvrt roku po odkvětu kulovité plody purpurové nebo žluté barvy, které mají bělavou až růžovou, příjemně sladkokyselou dužninu, chutí připomínající jahody. Rostliny lze snadno pěstovat ve skleníku i obytných místnostech. Během letního období psidiu vyhovuje letnění na venkovním stanovišti.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies