Zajímavé odrůdy petúnií mohou zkrášlit i vaše okna

Petúnie jsou ozdobou nejednoho balkónu. Patříte také mezi jejich příznivce? Pokud ano, rozhodně nepropásněte jejich nové a zajímavé odrůdy, které vám představíme prostřednictvím dnešního článku.

Zajímavé druhy petúnií.

Všeobecně o petúniích

Petúnie (Foto:sxc.hu)

Petúnie (Petunia x hybrida) jsou oblíbené jednoleté květiny řadící se do čeledi lilkovitých. Jejich domovem je Střední Amerika, kde se první vyšlechtěné odrůdy objevily kolem roku 1850. Pro petúnie jsou typickými znaky jejich nízký vzrůst, bohatě větvené lepkavé lodyhy, drobné vejčité listy a výrazné květy nálevkovitého tvaru. Květy petúnií mohou být jednoduché nebo plnokvěté, dále také jednobarevné, dvoubarevné, vícebarevné a nebo s pruhy. Všeobecně se petúnie rozdělují na velkokvěté (grandiflory) a mnohokvěté (multiflory). Převislým petúniím s dlouhými šlahouny se říká Surfinie.

Pro zajímavost: Díky tomu, že květy petúnií jsou jedlé, lze s nimi zdobit různé pokrmy i nápoje.

Pro krásně osazené a barevné truhlíky Chovatelka doporučuje velkokvěté převislé a velkokvěté nízké petúnie od:

www.osiva-semena.cz

Zajímavé odrůdy petúnií

AFRODITA – tato odrůda tvoří velké, bohatě kvetoucí trsy o výšce až 40 centimetrů. Plnokvěté květy mají třepenitý okraj a jejich zbarvení může být bílé, růžové nebo lososově oranžové. Odrůda je odolná proti škůdcům i povětrnostním podmínkám.

SOPHISTICA LIME BICOLOR F1– hybridní odrůda typická kompaktním vzrůstem a velkými květy. Na růžovém podkladu květů jsou podélné, různě zbarvené a také různě široké pruhy žluté barvy.

Petúnie (Foto:sxc.hu)

DOBONAIR DUSTY ROSE F1 – tato odrůda petúnií má velký a výrazný žlutý střed, který pozvolna přechází do starorůžového zbarvení na okrajích květů.

SUPERBISSIMA – květy této odrůdy petúnie dosahují průměru až 15 centimetrů. Typické pro odrůdu Superbisima je dvoubarevné žíhání a zvlněný okraj květů.

ZÁŘE - hybridní odrůda typická kompaktním růstem, velkými a jasně žlutými, dvoubarevnými květy.

WONDER WAWE BLUE F1 – odrůda vyznačující se převislým vzrůstem a bohatou záplavou menších, tmavě modrých květů.

PRIME TIME STAR – odrůda petúnie, pro kterou jsou typické velké květy s hvězdicovitým bílým žíháním. Podklad květů může být červený, modrý, fialový a nebo například růžový.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies