Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Zahřejte se polévkou

Polévek není nikdy dost. Máme pro vás inspiraci polévek, které jsou plné vitamínů, takže vám zvlášť v tomto sychravém počasí určitě přijdou vhod.

polévka

Dýňová polévka

Tykev se v naší kuchyni příliš nepoužívá, což je škoda, neboť je tato zelenina chuťově výjimečná. Jelikož obsahuje více kalorií a můžeme ji všestranně využít, je srovnatelnou potravinou s námi oblíbenou přílohou - bramborami.

 

Tykve se dobře skladují, pokud dodržíte správný postup, mohou vám vydržet i 1 rok. Pokud máte zahrádku, můžete si je snadno vypěstovat. S minimálním úsilím budete mít maximální úrodu, neboť se bujně rozrůstají a vytvářejí velké plody, což vám zjednodušší práci při sklizni.

 

Ingredience

  • 1300 g očištěné dýně
  • 2 lžičky zázvoru
  • 1500 ml zeleninového vývaru
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 velký brambor
  • 200 ml sladké smetany
  • sůl podle potřeby
  • troška mletého pepře

Na oleji opražíme cibuli nakrájenou na drobno, přidáme zázvor, očistenou a na kostky pokrájanou dýni i s bramborem. Za stáleho míchaní pražíme spolu asi 5 minut. Přilejeme vývar a přikryté necháme vařit až do změknutí. Rozmixujeme, osolíme, okořeníme, přimícháme smetanu a necháme krátce povařit.

Pastiňáková polévka

Pastiňák patří do kořenové zeleniny a velmi se podobá petrželi. Chuť petržele je však ostřejší. Původně pochází ze Středomoří a používali ji často místo brambor. Je bohatým zdrojem vlákniny, cukru a draslíku.


Má mléčně jemnou chuť, ve které se nachází cukernaté a zemité podtóny. Jíme ho tepelně zpracovaný, přidává se do polévek, omáček a je ideální přílohou k masu. Hodí se ale také do šťouchaných brambor nebo jej můžete využít i pro přípravu pyré. V obchodech vybírejte spíše takové pastiňáky, které nejsou nijak scvrklé, ani oschlé.

Ingredience

  • 500 g pastiňáku
  • 50 g másla
  • 250 ml smetany ke šlehání (šlehačka)
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 plátky chleba
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1/4 svazku pažitky
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 lžička soli
  • 7 g bílého pepře

Pastiňák oloupeme a nakrájíme na kolečka, cibuli nakrájíme na jemno. Máslo rozpustíme v hrnci a opečeme na něm cibuli. Až cibule zesklovatí, přidáme pastiňák a orestujeme ho. Zasypeme moukou, opražíme a zalijeme vývarem. Vaříme 45 minut. Poté vmícháme smetanu, sůl a pepř a prohřejeme. Na lžíci oleje opečeme plátky česneku, vyjmeme je a na česnekovém oleji opečeme plátky chleba. Plátky chleba nakrájíme na kostky, ozdobíme je plátky česneku a dáme do naservírované polévky v talíři. Posypeme pažitkou.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2017 eMagazíny.CZ s.r.o.