Zahradní náčiní nutné k práci

Zahradnické nůžky, rýč, rycí vidle, konev, zahradní hadice, hrábě, prořezávací pilka, zahradní kolečko, zahradnický nůž a zahradní sekačka... Ano, všechno zmíněné zahradní náčiní by nemělo chybět v dílně každého správného zahradníka a pěstitele.
Zahradní sekačka

Zahradnické nůžky

Dobrými zahradnickými nůžkami lze snadno ustřihnout všechny bylinné i dřevnaté stonky do průměru 1 centimetru. Dobře se také ze zahradnickými nůžkami odebírají řízky na množení. Jsou různé způsoby stříhání, vždy však používejte kvalitní a ostré nůžky, aby byl řez čistý a nepoškodili jste stonek.

Rýč a rycí vidle - potřebné zahradní náčiní

Kvalitní rýč a rycí vidle jsou základním nářadím. Měly by být pevné, má-li se s nimi dobře pracovat a mají-li vydržet delší dobu. Rýč se používá k rytí půdy a k přípravě velkých jam. Rycí vidle jsou vhodné pro přerývání těžké půdy nebo při sklizni kořenové zeleniny. Ploché rycí vidle na brambory jsou navrženy speciálně tak, aby nepoškodili hlízy. Rycí vidle jsou také vhodné na přehazování hnoje a rozhazování mulče.

Konev a hadice na zalévání

Na zalévání rostlin ve sklenících, v kontejnerech a jednotlivých rostlin na zahradě používejte konev. Nekupujte si těžkou konev, aby raději takovou aby se dobře nosila, i když bude plná. Velké plochy se snadněji zalévají hadicí.

Zahradní náčiní - hrábě

Hrábě používejte ke shrabování spadaného listí a ostatních zbytků, k rozmělňování hrud zeminy a při přípravě rovné plochy na sázení a setí.

Prořezávací pilka

Univerzální prořezávací pilka, zvláště s tepelně zpracovanými, odolnými zuby, se dá použít pro řezání větví s průměrem nad 2,5 centimetru. Pilka je tvarovaná, takže pronikne i do míst, kde je málo prostoru. Rukojeť bývá z plastu nebo dřeva. Vyberte si takovou pilku, která se vám bude dobře držet v ruce.

Kolečko - není náčiní jako náčiní

Při přemisťování těžkých a objemných materiálů vám zahradní kolečko ušetří spoustu času a také energie. Kolečko z pozinkovaného kovu vydrží déle než z natřeného plechu nebo plastu, ale bude drahší. Tradiční kolečka mívají kovové kolo, ale s kolečkem s pneumatikou se lépe manipuluje, zvláště na nerovném terénu.

Zahradnický nůž

Kvalitní a univerzální zavírací nůž s čepelí z oceli by měl vydržet po dlouhá léta. Používejte ho při odběru řízků, řezu květin, sklizni zeleniny. Čepel udržujte stále suchou a ošetřujte ji olejem.

Sekačky na trávu a strunové žací stroje

Sekačky mohou být ručně vedené nebo poháněné elektromotorem či spalovacím motorem. Jejích žací ústrojí je buď vřetenové nebo rotační. Ruční sekačky jsou vždy levnější, jejich údržba je jednoduchá a jsou ideální pro menší plochy. Pro velké plochy jsou vhodnější sekačky na motorový pohon.

Strunové žací strojky

Strunové žací strojky sekají trávu rotujícím nilonovým vlascem. Lze je použít i k posečení plevelů a jsou zvláště vhodné na malé a stísněné plochy. Strunové strojky jsou poháněny spalovacím motorem nebo elektromotorem.

Sázecí lopatka

Při menších pracích na zahradě, jako je odplevelování a práce na malé ploše, používejte ruční kypřič a sázecí lopatku. Toto ruční nářadí lze také používat při výsadbě, přesazování a dělení mladých rostlin nebo malých rostlin a cibulí.


Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies