Zahradní krby - jak si postavit zahradní krb?

Chcete si svojí zahrádku zpestřit například originálním zahradním krbem? Zde naleznete návod jak si postavit jednoduchý,praktický a velmi elegantní zahradní krb během pár dní.
Zahradní krb

Zahradní krby - jak si postavit zahradní krb?

Chcete si svojí zahrádku zpestřit zahradním krbem? Zde naleznete návod jak si postavit jednoduchý a velmi elegantní zahradní krb během pár dní.

Zahradní krb – základ

Nejprve vykopeme 10 cm hlubokou díru o rozměrech 120 x 80 cm, v níž uděláme z betonu základovou desku o síle 8 cm. Není nutné dávat ani armovací dráty, protože celý krb bude poměrně lehký.

Zahradní krby – postup

  • Za dva až tři dny, když beton dostatečně vyschne, začneme vyzdívat samotný krb. Stavíme do tvaru písmene U, přední strana zůstane otevřená. Používáme bílé pískovápenné cihly. Postavíme čtyři řady cihel.
  • Změříme si vnější okraje půdorysu krbu a podle těchto rozměrů zhotovíme bednění. Bednění položíme na rovnou plochu a dáme pod něj igelit. Vzniklou formu vylijeme betonem v poměru jeden díl cementu ku třem dílům písku a do betonu vtlačíme několik drátů, které poslouží jako armatura a desku zpevní.
  • Po zaschnutí - opět asi za tři dny - bednění odstraníme, desku opatrně přeneseme a položíme na vyzděnou spodní část krbu. Vzhledem k velké hmotnosti desky není třeba pod ni dávat maltu.
  • Na desku postavíme obvyklým způsobem další dvě řady cihel, na které přijde další betonová deska. Zhotovíme ji obdobně jako tu předešlou, ovšem rozměry by měly být větší zhruba o 15 cm na každé straně.
  • Tento přesah nám později poslouží jako odkládací plocha. Doprostřed této desky je nutné udělat rošt, kterým bude do krbu přiváděn vzduch pod topeniště a bude tudy také propadávat popel.
  • Zhotovíme si další malé bednění, které dáme doprostřed desky, aby vznikl otvor. Aby rošt v otvoru dobře držel, uděláme vnitřní bednění menší, než je rošt, a navíc trochu nižší, vznikne hrana, o kterou se rošt opře.
  • Desku i s roštěm položíme na cihlový korpus. Na ni přistavíme zbylé řady cihel, bude jich asi sedm. Protože by se bílé cihly žárem rozpadaly, je třeba vnitřek krbu - budoucí ohniště - obložit šamotovými cihlami.
  • Lze to udělat například tak, že bílé cihly přeřízneme kotoučem na řezání kamene po délce napůl a místo druhé půlky použijeme šamotové cihly na výšku, čímž dosáhneme stejné šíře cihly.
  • Šamotové cihly spojujeme šamotovou směsí. Prodává se už hotová a pouze se rozdělává s vodou. Takto postupujeme u pěti řad, zbylé dvě řady vyzdíme celými bílými cihlami, ty nám korpus tzv. svážou.
  • Při stavbě musíme pamatovat také na držáky, které budou podpírat mřížku, na níž budeme opékat. Vložíme je v odpovídajících vzdálenostech do šamotové směsi mezi cihly.
  • Do poslední řady cihel umístíme držáky z páskové oceli, které budou držet plechový komín. Vršek krbu, tedy komínový kryt topeniště, zhotovíme z pozinkovaného plechu o síle 0,5 mm. Lze samozřejmě použít i plech měděný nebo hliníkový, ty jsou však podstatně dražší.
  • Nejprve si uděláme náčrtek a podle něj pak nastřiháme plech. Hrany si naohýbáme přes dřevěnou lať.
  • Plech na krajích spojíme nýty. Hotový komín ze stran přišroubujeme k držákům.
  • Kryt komínu zhotovíme z plechového obdélníku, který ohneme do oblouku. Konečnou úpravu krbu uděláme podle okolí.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies