Zahradní kaktusy

Kaktus je rostlinka oblíbená pro svůj nevšední vzhled i nenáročnost. Její krásou se nemusíme kochat jen v interiéru, ale třeba i na zahradě, a to po celý rok. Zjistěte, které druhy kaktusů vám z domoviny vytvoří exotickou zahradu a jak na to.

Kaktus, zahrada

Kaktus na zahradě? Ano!

Kaktus nepatří jen domů do květináče, ale i ven na zahradu, přímo do hlíny. Většina druhů sice vyžaduje přezimování, existují ale i takové, které na zahradě vydrží celoročně. Několik mrazuvzdorných typů snese teploty až do –35 °C!

Jak pěstovat zahradní kaktusy

Pro úspěšné pěstování zahradních kaktusů je důležité vhodné stanoviště, výběr vhodného druhu a přiměřená zálivka.

Stanoviště kaktusů

Místo pro zahradní kaktusy by mělo být dostatečně slunné, nejlépe orientované na jih nebo na východ. Půda by měla být dobře propustná, aby se v ní voda nedržela. Nevhodná jsou tudíž i stanoviště v blízkosti studny nebo okrasného jezírka. Pokud vhodnou půdou nedisponujete, nahraďte jí drenážovaným substrátem.

Zahradní kaktusy by měly být chráněné, aby na ně zbytečně nepršelo. Ideální je umístění pod stříšku. Náhradní variantou je střecha vytvořená ze dvou skelných tabulí nebo plastiková fólie. Silně mrazuvzdorné kaktusy krytí nevyžadují.

Výběr druhů

Pro pěstování kaktusů v našich klimatických podmínkách je třeba vybírat silně mrazuvzdorné typy. Patří mezi ně například druhy rodů Echinocactus, Echinocereus nebo Ferocactus. Pokud si vyberete druh, který odolá maximálně deseti stupňům pod nulou, ale pak najednou přijdou mrazíky jednou tak velké, můžete se s rostlinkou rozloučit.

Pro začátečníky jsou ideální mamilárie, echinokaktus, echinocereus nebo opuncie. Mamilárie roste pravidelně v kolečkách a kvete krásnými růžovými květy. Pro echinokaktus a echinocereus jsou typické dlouhé trny.

Péče o zahradní kaktusy

Kaktus nevyžaduje silnou ani častou zálivku - bohatě mu postačí troška vody jednou týdně. Vyberete-li méně odolný kaktus, v době od října do března jej musíte zazimovat – tedy přenést do místnosti s teplotou okolo 10 °C a vynechat zálivku. Kaktus se dostane do stavu podobném zimním spánku a probouzet se začne až na jaře po první zálivce.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies