Zahradní jezírko - oživí každou zahradu!

Materiály a technologie se neustále posouvají dopředu. A proto si dnes dokážeme jednoduše a bez problémů vybudovat na své zahradě i překrásnou oázu klidu - jezírko. Jak probíhá jeho stavba?

Zahradní jezírko

 

Jezírka jsou menších i větších rozměrů. Můžete ho mít čist jako okrasné, ale pokud si jezírko upravíte jinak, dá se v něm i koupat. Líbit se to bude hlavně těm, kteří nemají rádi chemii v běžných bazénech. Jezírko či rybníček na vaší zahradě nebude jen krásnou ozdobou, ale vytvoříte tím přirozený prvek, který prospívá nejen rostlinám. Voda v zahradě vám příjemně osvěží vzduch a příjemně se u ní relaxuje.

 

Příprava

 

Než začnete stavět zahradní jezírko, měli byste se rozhodnout, kam jej umístíte a jakou plochu bude zabírat (velikost). Dejte si pozor, abyste si nevybral místo, kde bude procházet elektrické vedení či samotná kanalizace. Také se vám může stát, že v průběhu stavby narazíte na základy či jeho zbytky. Pokud budete chtít kolem jezírka nějaké rostlinky, počítejte s místem navíc.

 

Pokud chcete vybudovat velké jezírko, bude mít pestřejší biotop (živé prostředí). Čím větší jezírko, tím pestřejší biotop bude mít. Ale biotop musíme hlavně podpořit vhodným osázením dna a břehu jezírka. Měli byste ho umístit, aby částečně byl ve stínu či polostínu. Nikdy jej ale neumísťujte tam, kde trvale svítí slunce. voda se rychleji ohřívá a kazí. Vývoj jezírka bude také záležet na poloze umístění. Jezírko bude díky částečnému stínu chránit živočichy, jenž tady naleznou domov.

 

Stavba jezírka

 

Jezírko můžete postavit dvěma způsoby. Buď si zakoupíte hotový umělohmotný výlisk (podobná vaně), který může mít různý tvar či hloubku, nebo si jezírko vyrobíte pouze s pomocí fólie. U prvního způsobu (výlisk) stačí pouze vykopat rozměrově stejnou jámu a tuto nádrž pak do jámy posadit. Aby vám voda nevytékala na nějakou stranu, tak si můžete pomoci vodováhou. Pak stačí napustit vodu, ale už s nádrží nijak nemaniplujte. Případné díry kolem nádrže vysypejte pískem a nahoru můžete klidně dát nějaký okrasný štěrk. Na břehu kolem jezírka můžeme vysázet rostlinky.Potom už stačí zapojit čerpadlo, které nám bude krásně čeřit vodní hladinu. Nebo si k němu dejte třeba malý vodopád. Dekorace je už čistě na vás.

 

Pokud se rozhodnete použít fólie, tak vás jistě potěší, jak moc jsou pružné a lehce tvarovatelné. Stačí si zvolit tvar a hloubku jezírka a do té jámy vložit tu fólii. Ta by měla být především odolná proti UV paprskům, protože jinak nebude tak pevná. Nejlepší je zakoupit mrazuvzdornou a bez škodlivých látek. Než na vykopanou jámu položíte fólii, můžete si ji vysypat pískem a zakrýt nějakou textilií, aby vám fólie moc nesklouzávala. Zmíněná textilie hlavně chrání fólii proti protržení (od kamene či jiných ostrých předmětů na dně jezírka). Pak už záleží na tom, co si tam budete chtít přikoupit a zavést. Můžete si jezírko ozvláštnit potůčkem, vodopádem, vodotryskami, filtrační technologií nebo dalšími vychytávkami.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.7 Počet: 3 Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies