Zahradní jezírko a vzduchování

Kyslík je nejdůležitějším prvkem života a tak se existence života točí kolem jeho dostupnosti. A proto i ve vodním prostředí, jako jsou zahradní jezírka, je kyslík kritickým faktorem pro udržení života. Vzduchovat je potřeba po celý rok.  Proč vzduchování v jezírku Provzdušňování vody je termín, který používáme pro přidávání vzduchu do vody. Velkou výhodou provzdušňování jezírek je rychlejší a zdravější růst ryb a také zdravější ekosystém díky nehromadění organického materiálu, který se bez přístupu kyslíků rozkládá na dně jezírka a tím vytváří vrstvu kalu s nepříjemným zápachem . Aby se nám neztrácel kyslík příliš rychle z vody, musíme mu dopomoci mechanickým provzdušňováním.  Čím provzdušnit

Kyslík je nejdůležitějším prvkem života a tak se existence života točí kolem jeho dostupnosti. A proto i ve vodním prostředí, jako jsou zahradní jezírka, je kyslík kritickým faktorem pro udržení života. Vzduchovat je potřeba po celý rok. 

Proč vzduchování v jezírku
Provzdušňování vody je termín, který používáme pro přidávání vzduchu do vody. Velkou výhodou provzdušňování jezírek je rychlejší a zdravější růst ryb a také zdravější ekosystém díky nehromadění organického materiálu, který se bez přístupu kyslíků rozkládá na dně jezírka a tím vytváří vrstvu kalu s nepříjemným zápachem. Aby se nám neztrácel kyslík příliš rychle z vody, musíme mu dopomoci mechanickým provzdušňováním. 

Čím provzdušnit vodu
Výběr provzdušňovacího zařízení závisí na konkrétních specifikacích toho daného zahradního jezírka. V našem případě se jedná o jezírko zahradní, ve kterém určitě pěstujeme jezírkové rostliny a chováme nějaké ty rybky. Nedostatečný průtok vody a malá velikost takového zahradního jezírka nám způsobí, že se velice rychle zakalí. Zde i malé provzdušňování, může jezírko zachránit. 

Hlavní metodou pro dodání kyslíku do vody je použití vhodného vzduchovacího kompresoru a k tomu odpovídající rozvody a potřebné příslušenství. Kompresor je přístroj, který pomocí hadičky vhání velké množství stlačeného vzduchu, stejně jako při plnění pneumatik. Takový kompresor nejen zásobuje vodu kyslíkem, ale zajišťuje také cirkulaci vody. 

Při nákupu kompresoru musíme v prvé řadě brát v potaz, jak daleko a jak hluboko kyslík musíme dopravit. Vhodné je čerpadlo o výkonu alespoň 30 litrů/za min. na 10 000 litrů vody v jezírku. Jestliže je však hloubka větší, je třeba ztráty kompenzovat kompresorem silnějším. 


Jezírkové fontány a vodotrysky
Zahradní fontánky a vodotrysky nám také mohou pomoci s okysličením vody, což se hodí především v horkých letních měsících. Plní nám samozřejmě především funkci okrasnou. Fontánová čerpadla mají nízký příkon a v případě, že nemáme přívod elektřiny, je možno využít fontány solární. Součástí balení jsou i trysky, které nám nad hladinou jezírka vytvářejí různé tvary. 

Jestliže si nejsme jisti dostatkem kyslíku ve vodě, můžeme si provést test, pomocí kterého to zjistíme za pár minut.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies