Zahrada v únoru - nastartujte ji po zimním spánku

Únor je ještě součástí zimního období, takže jediné, co prozatím můžete dělat, je čekat na jaro. Můžete si ale to čekání zkrátit menší přípravou, která vám později, kdy začne nová sezóna, ušetří trochu toho času. A všichni zahrádkáři samozřejmě moc dobře ví, že práce na zahradě je časově náročná, prakticky nikdy nekončí. Takže nějaký ten čas navíc určitě přijde vhod.

Zahrada v únoru - nastartujte ji po zimním spánku

 

Základní příprava

 

Pokud to není bezpodmínečně nutné, neměli byste chodit po zmrzlém trávníku, abyste mu zbytečně neuškodili. Neustále byste měli kontrolovat stav oplocení zahrady, zda je v pořádku. Není na škodu, když máte na zahradě krmítka pro ptáčky. Pokud je budete pořád přikrmovat, pomůže to snížit počet hmyzích škůdců.

 

Mezitím si připravte zásobu potřebných osiv, hnojiv a případně i různých přípravků na ochranu rostlin. Až v okamžiku, kdy dojde k oteplení a počasí se bude celkově zdát příhodné, můžete zkusit, zda půda není promrzlá. Když ne, můžete si připravit jámy v místech, kde budete provádět jarní výsadbu. Ovocné, okrasné i užitkové rostliny podle potřeby přihnojte. Použijte ideálně vícesložkové, granulované hnojivo nebo kompost, který by ale měl být opravdu kvalitní.

 

Truhlíky můžete začít osazovat v případě, že je máte v teplých místnostech či ve skleníku. Vysévají se letničky, abyste urychlili vývoj pro pozdější výsadbu. Také trvalky můžete vysazovat, ovšem pouze v případě, že potřebují zimní přemrznutí. U okrasných keřů můžete provést seříznutí těsně nad zemí, ale u keřů, jež kvetou již na počátku jara, odstraňte jen suché či poškozené větve. U nich žádné seříznutí neprovádějte.

 

Samozřejmě pokud narazíte na nějaké odumřelé či nemocné dřeviny, musíte je odstranit celé včetně kořenů. Jestli nebude mráz, můžete prostříhat (omladit) i stálezelené listnaté stromy a živé ploty. Co se týče zeleniny, můžete si předpěstovat sazenice. Do nádob můžete vysévat letní pór, ranou košťálovou zeleninu, rajčata, papriku, majoránku, bazalku a raný salát. Do nádob pak přepichujte semenáčky různých druhů zeleniny a zryjte a pohnojte půdu v záhonech. Před samotnou výsadbou pak nezapomeňte povápnit páleným vápnem.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies