Zahrada - jakou péči vyžaduje v září?

V září je na zahradě pravděpodobně nejvíc práce. Někdy ještě překvapí teplejším počasím (babí léto), ale nesmíte se nechat zlákat odpočinkem. Kdepak. V září práce nekončí, spíš teprve začínají. Úroda se musí sklidit, jarní cibuloviny, květiny i zelenina se musí zasadit a rostlinky, které vyžadují teplo, se musí připravit na zazimování. V dnešním článku si povíme o sklizni a sázení květin.

Zahrada - jakou péči vyžaduje v září?

 

Sklizeň

 

Léto už bude pomalu u konce, takže byste si měli pospíšit se sklízením letošní úrody. Září je především měsícem sklízení sladkého ovoce. Právě teď dozrávají podzimní a raně zimní hrušky, jablka, švestky, broskve a také ostružiny. Také nastal vhodný čas, abyste sklidili jahody, pokud máte dvakrát plodící.

 

O správném skladování úrody jsme už mluvili v minulém článku, proto jen připomeneme, že byste měli skladovat pouze zdravé, neotlučené a nenahnilé plody. Vyhoďte i ty, které byly napadeny hmyzem. Skladovací prostory (ideálně sklep) byste měli pravidelně větrat spíše v noci, neboť fouká chladnější a vlhčí vzduch. V tomto měsíci dozrávají i jeřabiny, rakytník, šípky a vlašské či lískové ořechy.

 

Sázení květin

 

Jestli si chcete své oblíbené květiny zasadit i příští rok, nyní je vhodný čas na sběr semínek. V září se připravte na sázení cibulovin. Když bude teplejší počasí, můžete zasadit narcisy, jinak s ostatními cibulovinami raději počkejte, až se počasí ochladí. Sázet můžete třeba kosatce, bledule, tulipány, sněženky, krokusy a jiné.

 

Před sázením byste měli připravit záhony. Potřebují zrýt, nakypřit a přidat kompost. Menší cibulky sázejte do hloubky 7 cm a ty větší do 15 cm. Hlavně nezapomeňte, že se cibuloviny sázejí po skupinách - vždy po jednom druhu. Mezi malými cibulkami nechte 5 cm volného prostoru a u větších 2x tolik čili 10 cm.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies