Vyznáte se v tulipánech?

Tulipány jsou velmi oblíbené cibulovité rostliny, které naši zahrádku zkrášlují v období jara. Existuje více než 150 druhů těchto rostlin, které se dělí do 14 kategorií a liší od sebe výškou, tvarem i barvou květů. Prostřednictvím dnešního článku vám jednotlivé kategorie tulipánů představíme.

Tulipán

Jednoduché ranné tulipány – dorůstají do výšky 30 až 40 centimetrů. Kvetou velmi brzy z jara (po dobu jednoho týdne), jednoduché květy mohou být zbarveny v různých barvách (červená, žlutá, lososová, bílá, fialová, apod.). Jsou vhodné k rychlení i pro pěstování na záhonech.

Plné ranné tulipány – dorůstají do výšky 20 až 25 centimetrů. Kvetou velmi brzy z jara (po dobu jednoho týdne). Květy jsou složené z mnoha okvětních lístků, mohou být různě zbarvené (červená, žlutá, lososová, bílá, fialová, apod.). Jsou vhodné k řezu, rychlení i pěstování na záhonech.

Triumf (hybridy) tulipány – dorůstají do výšky 50 až 60 centimetrů a kvetou středně raně. Mají silné stonky, které nesou vejčité květy. Jsou určeny především k řezu. Patří mezi oblíbené kategorie tulipánů.

Darwinovy tulipány – dorůstají do výšky 50 až 60 centimetrů a kvetou přibližně v polovině tulipánové sezóny. Mají velké, oválné květy na silných stoncích. Mezi pěstiteli jsou velmi oblíbené.

Jednoduché pozdní tulipány – tzv. „Cottage“ tulipány. Do této kategorie řadíme odrůdy jednoduchých pozdních tulipánů, které barvou svých květů nepatří do skupiny tzv. Breeder tulipánů nebo tvarem květů do skupiny Darwinových či liliokvětých tulipánů. Zbarveny mohou bít do bílé, krémové, oranžové, růžové, červené nebo fialové barvy. Dorůstají do výšky 60 až 70 centimetrů.

Liliokvěté tulipány - dorůstají do výšky 50 až 70 centimetrů. Charakteristické jsou pro tuto kategorii květy liliovitého tvaru, jejichž okvětní lístky jsou úzké, dlouhé, špičaté a zahnuté nazpět. Na rostlinách se květy objevují na konci tulipánové sezóny. Mohou být různě zbarvené (červená, žlutá, lososová, bílá, fialová, apod.). Jsou vhodné k řezu i pěstování na záhonech.

Třepenité tulipány – tzv. krispované tulipány. Dorůstají do výšky 50 až 70 centimetrů. Jde o hybridy, které vznikly z Darwinových, Triumf a jednoduchých tulipánů. Pro třepenité tulipány jsou charakteristické květy s jemně roztřepenými okraji okvětních lístků. Mohou být různě zbarvené (červená, žlutá, lososová, bílá, fialová, apod.). Jsou vhodné k řezu i pěstování na záhonech.

Viridiflora hybridy – dorůstají do výšky 20 až 30 centimetrů. Jednoduché květy mohou být zbarveny bíle, žlutě nebo červeně. Jsou typické výraznými zelenými proužky na květech.

Pivoňkovité tulipány – dorůstají do výšky 40 až 50 centimetrů. Kvetou brzy z jara a to plnými, kulovitými květy v různých barvách. Jsou vhodné k řezu i pěstování na záhonech.

Papouškovité tulipány – dorůstají do výšky 50 až 60 centimetrů. Mají plné květy s typickými kadeřavými okvětními lístky. Jsou vhodné především k řezu.

Vícekvěté tulipány – dorůstají do výšky 50 až 60 centimetrů. Květní lodyhy jsou v polovině děleny na 3 až 6 květů oválného tvaru. Mohou být zbarveny v různých barvách. Jsou vhodné k řezu.

Exotické tulipány – nelze je zařadit do žádné z výše uvedených kategorií. Obvykle mají nezvyklý tvar a barvu květů.

Botanické tulipány – do botanických druhů řadíme tulipány Greigii, Kaufmanianna a Fosteriana.

Víte, jak správně pěstovat tulipány? Přečtěte si náš článek a dozvíte se to >

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies