Vyzkoušejte savení textilu

Savení neboli savování je rychlý a nenáročný způsob, jak oživit obnošené tričko, vytvořit originální motiv anebo zabavit odrostlejší ratolesti. Všechny tři výše uvedené činnosti lze samozřejmě zkombinovat – výsledkem je příjemně a kreativně strávený čas a nový, vlastnoručně zdobený model. Zbývá jen jediné – jak na to?

Různobarevné šaty

Princip savení

Jak už název napovídá, základem této techniky je odbarvení textilu pomocí Sava - část oblečení, na které Savo použijeme, zesvětlá, zbytek zůstane tmavý. Z tohoto důvodu se doporučuje použít tmavší tkaniny, na kterých odbarvený motiv lépe vynikne. Důležité upozornění - Savo působí pouze na bavlněné materiály, ne na umělá vlákna.

Pomůcky

  • Savo Perex (je slabší než běžné Savo),
  • textilie, které chceme ozdobit (pro začátek vyzkoušejte levnější a starší tričko),
  • šablona,
  • rozstřikovací pumpička nebo jakýkoli rozstřikovač, ideálně pumpička na hedvábí,
  • speciální sprej na zafixování šablony nebo malířská páska (používá se při malování kochraně zárubní, vypínačů apod.),
  • igelit, popř. noviny,
  • gumové rukavice,
  • nůžky.

Jak vytvořit šablonu

K výrobě šablony se hodí v podstatě jakýkoli materiál - plastová fólie, karton, samolepící tapeta, lepenka, linoleum, izolepa... K jejímu připevnění je nejlepší použít fixační sprej, který se nastříká na rubovou stranu šablony a poté přilepí. Motivy šablon lze vytvořit buď podle vlastní fantazie, nebo stáhnout z internetu.

Další tipy

Místo šablony lze použít nejrůznější listy, kameny, knoflíky, nářadí... Fantazii se meze nekladou. Můžeme se inspirovat i metodou batikování - oděv svážeme provázky a ponoříme do zředěného Sava. Šablona se dá i úplně vynechat a oděv lze dekorovat kreslením motivů vatovou tyčinkou nebo špejlí, namočenou v normálním Savu.

Postup

Před samotným savením se doporučuje textilii vyprat a přežehlit. Na rubové straně oděvu, např. ve švu, naneseme trochu Sava a vyzkoušíme tak, jaký bude výsledný efekt - ten se projeví až za několik minut. Savo zředíme vodou v poměru 1 : 3. Pokud bychom na textil nastříkali Savo nezředěné, mohlo by dojít k narušení struktury tkaniny a ta by se nám při praní mohla roztrhnout.

Textil, který se chystáme savovat, je vhodné podložit vrstvou novin nebo igelitem, aby Savo neprosáklo na zadní stranu. Části textilu, které nemají být obarvené, dobře zakryjeme.

Na textilii připevníme šablonu. Pomalu, ale důkladně přestříkneme Savem, stačí jednou. Šablonu osušíme, aby při stékání Sava nedošlo k nechtěnému potřísnění látky. Počkáme 5-10 minut, až Savo začne působit. Zápach Sava odstraníme přepráním.

Bezpečnostní opatření

Při práci se Savem používáme gumové rukavice a pracujeme v dobře odvětrávané místnosti, popř. venku. Rozprašovač s přípravkem nenecháváme na místě volně přístupném malým dětem. Při zasažení pokožky a očí opláchneme, eventuálně vyhledáme lékařskou pomoc. Aplikují-li Savo děti, zajistíme dohled dospělé osoby.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies