Jaké ovoce lze do pečeného čaje použít?
K přípravě pečeného čaje lze použít čerstvé jablka, hrušky, švestky, meruňky, rybíz, angrešt, jahody, maliny, borůvky a mnoho dalšího ovoce. Použít můžeme také zavařeniny, které nám zbyly a nebo zmrazené ovoce. Pečený čaj lze připravit z jednoho i více druhů ovoce – záleží na naši chuti. Obohatit jej můžeme také o echinaceu, jitrocel a nebo další bylinky, které pomáhají předcházet nachlazení. Na podzim a v zimě to bude určitě potřeba.
Než se pustíme do přípravy pečeného čaje
Kromě ovoce budeme potřebovat cukr (klasický, případně třtinový nebo med), 1 citrón, oblíbené koření, pekáč nebo hlubší plech do trouby, sterilizované zavařovací skleničky a víčka.
Jak na přípravu pečeného čaje
Do pekáčku a nebo hlubšího plechu nakrájíme na malé kostičky námi zvolené čerstvé ovoce, které předem pečlivě omyjeme. V případě, že volíme mrazené nebo zavařené ovoce, dáme jej také na pekáček (zavařeniny bez šťávy). Poté zasypeme cukrem, dochutíme citrónovou šťávou, oblíbeným kořením (například skořicí, hřebíčkem, badyánem, apod.) a vložíme do předem vyhřáté trouby na 180 až 200°C přibližně na půl hodiny. Během pečení čaj alespoň dvakrát zkontrolujeme a promícháme. Po upečení můžeme do čaje přidat rum, ale nemusíme. Promícháme a ještě teplou směsí plníme sterilizované zavařovací skleničky – přibližně půl až jeden centimetr pod okraj. Zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout. Skladujeme v chladu, suchu a ve tmě.
Když si budeme chtít připravit čaj, zavařovací sklenici otevřeme, dáme si pár lžiček směsi do hrníčku a zalijeme vroucí vodou. Necháme chvíli vylouhovat. Poté si už jen stačí vychutnávat chuť pečeného čaje.
Diskuze