Rýžový salát na japonský způsob
Budeme potřebovat 2 šálky rýže (vyzkoušejte například japonskou rýži) , 4 šálky vody, 250 gramů tepelně zpracovaného hovězího masa (uvařeného, pečeného, apod.), 2 pomeranče a trochu soli.
Na zálivku si připravíme 2 žloutky, 2 polévkové lžíce hořčice, 2 polévkové lžíce cukru, 2 polévkové lžíce octu, 2 polévkové lžíce kukuřičné mouky, 2 pomeranče, 100 mililitrů olivového oleje, citrónovou šťávu, sůl a kari koření dle chuti.
Rýži uvaříme v osolené vodě, opláchneme pod proudem studené vody a necháme okapat. Hovězí maso a pomeranče si mezitím nakrájíme na kostičky. Zálivku si připravíme tak, že žloutky, hořčici, cukr, ocet, sůl a kari koření vložíme do mísy a dobře promícháme. Poté do zálivky postupně přidáváme po lžičkách olivový olej a směs, kterou si připravíme spojením a krátkých povařením kukuřičné mouky a šťávy z jednoho až dvou pomerančů. Nakonec rýži, hovězí maso a zálivku smícháme dohromady a salát dochutíme solí a citrónovou šťávou dle chuti.
Japonské sushi s kousky čerstvých ryb a avokádem
Budeme potřebovat cca 300 gramů japonské rýže, kousky čerstvých ryb (opravdu čerstvých!) – například tuňáka, lososa nebo předvařené krevety, několik plátků mořské řasy zvané Nori, sezamové semínka, avokádo, 4 polévkové lžíce rýžového octa, 2 polévkové lžíce cukru a 4 čajové lžičky pasty wasabi.
Rýžový ocet zahřejeme s cukrem, solí a přidáme k uvařené, scezené japonské rýži. Dobře promícháme a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme ryby, které opláchneme a nakrájíme na cca 0,5 centimetrů silné nudličky.
Plátky mořské řasy rozřízneme na polovinu a položíme na podložku (například bambusovou podložku, která se velmi často používá pro přípravu sushi). Na každý plát rozprostřeme ochucenou rýži, jemně potřeme pastou wasabi a poklademe nudličkami čerstvých ryb, avokáda, apod. Opatrně srolujeme a lehce stihneme. Vznikne nám několik „rolád“, které nakrájíme na stejně velké kousky. Podáváme s japonskou sojovou omáčkou nebo jinými japonskými omáčkami dle chuti.
Diskuze