Italská polévka z rajčat
Budeme potřebovat 1 litr vývaru, 1 kilogram rajčat (čerstvých nebo z konzervy), 50 gramů vařené rýže, 4 cibule, 100 mililitrů smetany, strouhaný sýr, 4 polévkové lžíce oleje, 2 stroužky česneku, 8 – 10 lístků čerstvé bazalky, snítka tymiánu, sůl, cukr a pepř.
Cibuli a česnek nakrájíme najemno a osmahneme na oleji. Přidáme nakrájená a oloupaná rajčata a zalijeme vývarem. Povaříme 20 minut a poté přidáme dle chuti sůl, pepř a cukr. Následně polévku propasírujeme, přidáme snítek tymiánu, smetanu, najemno nasekanou bazalku a rýži. Krátce ještě povaříme a poté ihned podáváme. Servírujeme s trochou strouhaného sýra a česnekovými krutóny z bílého pečiva.
Carpaccio z lososa
Budeme potřebovat 350 gramů čerstvého lososa, 1 hlávkový salát, 1 žlutou papriku, ½ svazku čerstvého kopru, 2 polévkové lžíce olivového oleje, šťávu z jednoho citrónu, sůl a pepř dle chuti.
Salát omyjeme, osušíme a natrháme na malé kousky. Žlutou papriku také omyjeme, osušíme a nakrájíme na malé kostičky. Připravíme si lososa – toho omyjeme, osušíme a nakrájíme na velmi tenké plátky, které servírujeme na talíř s předpřipravenou oblohou z hlávkového salátu a žluté papriky. Rybu pokapeme citrónovou šťávou. Najemno nasekaný kopr smícháme s olivovým olejem, dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a dobře promícháme. Vzniklou směsí potřeme plátky lososa. Carpaccio z lososa podáváme s bílým pečivem.
Italský dezert Tiramisu
Budeme potřebovat 1 až 2 balení dlouhých piškotů, 500 gramů Mascarpone, 5 vajec, 50 gramů cukru, 1 espresso a kakao.
Piškoty naskládáme do dortové formy, polijeme připraveným espressem a necháme je jím dobře nasáknout. Mezitím si z bílků vyšleháme tuhý sníh. Žloutky smícháme s cukrem, vyšleháme doběla a postupně přimícháváme mascarpone. Nakonec ke žloutkům přidáme také předpřipravený sníh z bílků. Vzniklou směs navrstvíme na piškoty. Vložíme do lednice a necháme alespoň 2 až 3 hodiny odležet. Před podáváním dezert posypeme kakaem.
Diskuze