Využití dešťové vody v zahradě

Využití dešťové vody zažívá v posledních letech svůj velký návrat. Stále více firem se začíná více specializovat na tento ideální způsob zahradního zavlažování, a také na to, jak šetřit s pitnou vodou při péči o zahradu.

List s kapkami vody

Jaký je rozdíl mezi děšťovou a užitkovou vodou?

Užitková voda

Užitková voda je zdravotně nezávadná voda, která není určena k pití nebo vaření.

Dešťová voda

Dešťová voda je přirozená srážková voda, která nebyla znečištěna použitím. Těsně před dopadem na povrch obsahuje dešťová voda řadu látek, např. rozpuštěné plyny, látky zachycené průchodem atmosférou a podobně. Použitím dešťové vody po filtraci získáte kvalitní měkkou vodu, kterou můžete používat také na zalévání květin. Nezanedbatelný je při používání dešťové vody i ekologický přínos.

Využití dešťové vody v moderní zahradě

Pokud budeme využívat „dešťovku” klesne vám spotřeba pitné vody až o 50 %. Pro zachytávání a akumulaci dešťové vody jsou již dnes dostupné různě velké a vybavené nádrže od 1,6m3 až do 6,5 m3 . Lze si vybrat od samostatné nádrže až po kompletní sadu s dokonalou filtrací, čerpací technikou a řídící automatikou. Důležitá je také instalace těchto nádrží, která nevyžaduje betonáž, což podstatně snižuje celkové náklady.

Kde se nejčastěji zadržuje dešťová voda?

Dešťová voda se zadržuje a svádí nejčastěji z plochy střech. Tato voda je velmi vhodná k zalévání zahrady. Postačí vám pouze nainstalovat si jednoduchý filtr a ponorné čerpadlo, které automaticky vypíná při nízké hladině vody v jímce. Pokud dojde při velkých deštích k přeplnění jímky, voda automaticky přeteče do trativodu nebo kanalizace.

Automatický zavlažovací systém ušetří až 30% vody

Automatický zavlažovací systém je moderní závlahový systém, skládající se z mnoha komponentů (například výsuvné postřikovače, elektromagnetické ventily, vodovodní potrubí a spousta dalších nezbytných prvků), které jsou ukryty pod úrovní terénu. Při automatickém otevření přívodu vody přes elektromagnetický ventil pomocí ovládací jednotky se postřikovače vysunou nad terén, proběhne závlaha dané části pozemku a po skončení se opět zasunou zpět do pouzder. Ovládací jednotka zajistí bezobslužný chod a pomocí srážkového čidla odstaví v deštivém období systém z provozu.

Výhody automatického zavlažovacího systému

  • Automatická závlaha ušetří až 30 % spotřeby vody.
  • Zavlažování pomocí postřikovačů probíhá pravidelně ve stejný čas a stejné intenzitě, což znamená, že systém dodává rostlinám a trávníku přesné množství vody.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies