Vytvořte si svůj relaxační kout

Mít místo, které patří jen nám a kde můžeme nikým nerušeni odpočívat, je snem každého z nás. Pojďme se společně podívat, jak by měl takový správný relaxační kout vypadat, aby splnil vše, co od něj očekáváme.

Houpací síť, moře

Dostatek prostoru

Ideální je relaxačnímu koutu věnovat celou místnost, nejlépe méně využívanou - např. pracovnu - pokud to však není možné, spokojíme se i s několika metry čtverečními oddělenými od ostatního prostoru třeba paravánem, nábytkovou stěnou, závěsem apod. V tom případě zvolíme místnost, ve které není televize ani počítač, aby nás ostatní členové rodiny nerušili, nebo abychom popřípadě nerušili my je.

Rozhoduje aktivita

Důležité je, jaká odpočinková aktivita je pro vás stěžejní. Pokud si nejlépe odpočinete při četbě, zvolte pohodlné, ergonomicky tvarované křeslo a odpovídající osvětlení. Relaxujete-li cvičením, např. jógou, je důležitý dostatek prostoru a vhodná podlahová krytina. Jestliže si nejlépe odpočinete surfováním na internetu, zkuste nahradit klasickou židli gymnastickým míčem - vaše záda to jistě ocení.

V hlavní roli koupelna

Samostatná koupelna jako relaxační místnost má tu výhodu, že se v ní můžeme zavřít a nerušeně v ní trávit třeba hodiny.

Pro ty, kteří se nejlépe uvolní horkou koupelí, je nezbytností velká vana s dostatečnou odkládací plochou, kde se dá odložit třeba časopis nebo sklenka aperitivu. Vyznavači této relaxace ji dovádějí k dokonalosti tlumeným osvětlením (proč ne třeba parfémované svíčky?), ztlumenou relaxační hudbou a koupelovými přísadami s éterickými oleji.

Vůně, světlo, barvy

Příjemná nevtíravá vůně (vhodné jsou polštářky naplněné sušenými květy)a tlumené intimní osvětlení pomohou odpoutat se od denního shonu i při sledování televize nebo poslechu oblíbené hudby. Při relaxaci se pohodlně natáhneme a podložíme nohy, aby byly výše než tělo. Uklidňující účinek mají i některé barvy, třeba modrá nebo zelená, vhodná je i žlutá, naopak relaxace v pokoji vymalovaném červenou barvou nebude to pravé ořechové, protože tato barva, jak známo, spíše stimuluje energii a aktivitu. Samozřejmostí je vhodný nábytek, např. křeslo nebo pohovka s taburetem, oblíbená je i chaise longue.

Pro náročné

Máme-li dostatek prostoru a financí, lze se odreagovat i v sauně nebo bazénu. Pokud jde o saunu, na trhu už jsou modely, které lze umístit i do běžně velkých panelákových bytů. Mini sauna má rozměry 1,2 x 1,2 m a její cena se pohybuje okolo 50 tisíc Kč. Variantou klasické sauny je parní sauna, která se prodává i ve skládací verzi, takže ji po použití klidně složíte a uklidíte do skříně nebo pod postel. Můžete ji pořídit už od 6 tisíc Kč. Výhodou sauny je také to, že je v ní možné inhalovat páry s éterickými oleji nebo bylinkami, které relaxační účinek ještě zvýší.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies