Výsev a podpora růstu jehličnanů

Zkuste si ze semínek krok za krokem vypěstovat své vlastní okrasné jehličnany. Poradíme vám, jak semena před výsevem ošetřit, jaký pěstební substrát použít pro výsev i jak pečovat o mladé sazenice.

Větev jehličnanu

Vhodný pěstební substrát

Pěstební substrát pro výsev jehličnanů by se měl skládat z písku, rašeliny a perlitu, které smícháme v poměru 1: 1: 1. Substrát si můžeme zakoupit již předem připravený (jedná se o tzv. výsevní substrát pro jehličnany), je k dostání v každém větším zahradnictví.

Pokud si výsevní substrát budeme připravovat sami, je vhodné preventivně použít systémový fungicid. Ten ve výsevním substrátu zahubí zárodky půdních a listových chorob, které by mohli s postupem času ohrozit semena či sazenice. Vhodným fungicidem je například Previcur, což je vodou mísitelný kapalný koncentrát.

Příprava pěstební nádoby před výsevem

Pro výsev semen jehličnanů nám bohatě postačí klasický dřevěný truhlík. Do spodní části truhlíku nasypeme 1 až 2 centimetrovou drenážní vrstvu ( keramzit, štěrk, lávová drť, apod.), následovat by měla vrstva výsevního substrátu (předem připraveného nebo zakoupeného). Substrátem naplníme truhlík až po jeho okraj a povrch urovnáme.

Ošetření semen před výsevem

Semena jehličnanů je vhodné 24 až 48 hodin před výsevem máčet v čisté vodě, rašelinném výluhu a nebo stimulačním roztoku. Tímto způsobem docílíme nabobtnání a snadnějšího klíčení semen.

Jak provést výsev semen jehličnanů?

Semena jehličnanů vyséváme dle toho, jak jsou velká. Velká semena vysazujeme po jednom a vždy je lehce zamáčkneme pod povrch substrátu. Menší semena stačí zlehka poházet na substrát, navrstvit na ně jemnou vrstvu písku (o výšce cca dvou až trojnásobku průměru semen) nebo pěstebního substrátu a nádobu umístit na polostinné místo, které je chráněné před větrem a mrazem. Vzhledem k tomu, že se semena jehličnanů obvykle vysévají na podzim a pěstební nádoby s nimi se umisťují na venkovní stanoviště, není potřeba je pravidelně vlhčit. Z větší části to za nás udělá sama příroda.

Následná péče o jehličnany

Během následujícího jara či léta můžeme vzrostlé sazenice jehličnanů přesadit do květináčů (cca o poloměru 9 centimetrů) a nebo je vysadit přímo na požadované stanoviště. Péče o mladé sazenice spočívá v pravidelném zalévání odstátou vodou (zejména mladé rostliny jsou choulostivé a velmi citlivé na přelití i na přeschnutí) a pravidelném hnojení.

Sazenice jehličnanů hnojíme maximálně jednou měsíčně. Použít můžeme granulovaná i listová hnojiva, která se aplikují na jehličí a slouží pro okamžité povzbuzení růstu a rychlé vylepšení kondice sazenic během vegetace. Součástí hnojiv pro jehličnany je často i tzv. hořká sůl, která zabraňuje reznutí a opadávání jehlic.

Přečtěte si více o druzích jehličnatých dřevin pěstovaných v Evropě >>

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.2 Počet: 6 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies