Podmínky pěstitelského pálení
Před výrobou pálenky si je potřeba uvědomit, že produkce lihu je u nás vázána spotřební daní (vypálení ovocného kvasu v pěstitelské pálenici má 50% slevu). Tato daň je započtena už v ceně za pálení, finančnímu úřadu ji platí pálenice. V pálenici podepíšete prohlášení v souladu se zákonem o lihu č. 60/1997 Sb., ve kterém bude uvedeno vaše rodné číslo, adresa a katastrální území pozemku, z něhož ovoce pochází. Cena za litr hotové pálenky se obvykle pohybuje mezi 120 až 140-ti korunami.
Pozor! Toto zvýhodnění je omezeno produkcí do 60 litrů pálenky na domácnost ročně, navíc se kvasy musí připravovat z čistého ovoce bez přídavku cukru.
Sběr ovoce a příprava kvasu
Ovoce, ze kterého chceme vytvořit kvas, musí být zdravé a nepoškozené. Ovoce skladujeme dle jednotlivých druhů ve větších, nejlépe tmavých plastových nádobách (sudech) s dobře uzavíratelným víkem. Ovoce po sběru zpracujeme (hrušky a jablka je lepší rozmělnit, švestky můžete nechat kvasit v celku) a hned dáme kvasit do předem připravených nádob.
Níže v tabulce se dozvíte, jak dlouho určité druhy ovoce kvasí:
Druh ovoce |
Extrakt % |
Průměrná doba (v týdnech) |
Prům. lihový výtěžek ze 100 kg ovoce |
||
Kvašení | Dokvášení | v laa | v l 50% obj. destilátu | ||
švestky | 18-22 | 4-8 | 4 | 4-4,5 | 8-9 |
pološvestky | 15-18 | 4-8 | 4 | 3-4 | 6-8 |
mirabelky | 10-15 | 3-5 | 3 | 2,5-4 | 5-8 |
durance | 15-22 | 3-4 | 3 | 4-5 | 8-10 |
slívy | 9-14 | 4-5 | 4 | 2,5-4 | 5-8 |
třešně | 10-18 | 2-3 | 1 | 3-4 | 6-8 |
višně | 8-16 | 2-3 | 1 | 3-4 | 6-8 |
meruňky | 8-11 | 2-3 | 1 | 2-3 | 4-6 |
broskve | 8-10 | 2-3 | 1 | 2-3 | 4-6 |
jablka | 10-15 | 5-10 | 4-5 | 2,5-4 | 5-8 |
hrušky | 8-15 | 4-8 | 3-4 | 2-4 | 4-8 |
Zdroj tabulky: palenice-krasnepole.cz
1 litr destilátu vyrobíte z:
1 litr jabkovice vyrobíte z 14 až 16 kg jablek
1 litr hruškovice vyrobíte z 15 až 17 kg hrušek
1 litr slivovice vyrobíte z 15 - 18 kg švestek
Průběh pálení
Pálení probíhá ve dvou základních krocích. Nejprve se provádí destilace ovocného kvasu v surovinovém kotli s přímým ohřevem a mícháním kvasu. Získáme tak takzvaný "lutr", který má obsah alkoholu mezi 20 - 30 %. Jedná se ovšem o polotovar, který je nevhodný ke konzumaci.
Proto na řadu přichází rektifikace, neboli zušlechťování lutru (lutr se upravuje na požadovanou lihovitost a čistí se od nežádoucích a zdravotně závadných zplodin pocházejících z fermentace ovocných kvasů).
Pálení se provádí v měděném kotli (měď zbavuje destilát síry), který je zahříván buď uhlím (při destilaci) a nebo dřevem (při rektifikaci).
Skladování
Vypálená kořalka se skladuje buď ve skleněných nádobách nebo v dřevěných sudech. Čím déle ji budete skladovat, tím bude kořalka kvalitnější. V palírách si můžete nechat kořalku "uměle" zestařit.
Diskuze