Buď si na pomoc vezmete šikovného domácího robota nebo vám postačí klasický šlehač, ať už ruční či elektrický. Jestliže máte robota, řiďte se návodem, jelikož je na trhu více druhů. Většinou hned po umíchání, můžete ihned podávat. Pokud jej nemáte, prostě si ingredience smícháte a následně zchladíte v mrazničce.
Smetanovo-vanilková zmrzlina
- Moučkový cukr - 200 g
- Smetana ke šlehání - 250 ml
- Mléko - 45 ml
- Vanilkový lusk - 1 ks
- Vanilkový cukr - 1 ks
- Žloutek - 7 ks
- Čokoláda - 3 lžíce (nastrouhaná)
Rozmíchejte si žloutky s cukrem tak, aby vznikla pěna. Pak dejte vanilkovou dužinu do mléka a smetany a krátce povařte. Směs nalijeme do žloutkové pěny, ale musíte ji přecedit. Dejte znovu vařit a nepřestávejte míchat dokud směs nezhoustne. Dejte ji vychladit a poté smíchejte s čokoládou. Přelijte do misky a vložte do mrazáku minimálně na 2 hodiny. Při podávání ji můžete ozdobit čerstvým ovocem či domácí šlehačkou.
Delikátní čokoládová zmrzlina
- Smetana ke šlehání - 150 ml
- Cukr - 50 g (pokud máte, ideální je nerafinovaný)
- Čokoláda na vaření - 100 g
- Plnotučné mléko - 285 ml
- Kakao - 30 g
Nejprve povařte mléko s cukrem a pak do něj vhoďte kostky čokolády a kakao. Až se čokoláda začne trochu rozpouštět, odstavte hrnec a už dále nevařte. Jen míchejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí. Takto připravený základ si dejte vychladit a mezitím si ušlehejte smetanu, jež pak vlijeme do vychladlého krému. Pak už jen přelijte do vhodné nádoby a dejte zmrazit. Během 6 hodin ji párkrát promíchejte. Podávejte nejlépe se šlehačkou a několika lístky máty.
Jahodové nanuky
- Jahody - 0,5 kg
- Med - 5 lžic
- Citronová šťáva - z ½ citronu
- Tvaroh či mascarpone - 0,25 kg
- Vanilková dřeň - pokud nemáte, nemusí být
Všechny ingredience jednoduše smíchejte a naplňte do nějakých kelímků - třeba od jogurtu. Dnes už ale můžete přímo sehnat i nanukové formičky. Nalijte směs, zapíchněte dřívko, lžičku či nějaké napichovátko a dejte zamrazit. Až budou zmražené, klidně si je ještě namočte do rozpuštěné čokolády. Ozdobení nanuků už záleží zcela na vaší chuti.
Diskuze