Vyrobte si máslovici, neboli vánoční betlém z kostky másla

Připravujete betlém z perníku nebo si ho raději koupíte v obchodě? Letos můžete udělat výjimku a betlém vytvořit z obyčejného másla.

Máslo

Poznejte kousek z historie

Betlém je pro věřící obrazem narození Ježíše Krista a každoročně se tento zázrak narození Božího syna představuje v nejrůznějších podobách. Pro nevěřící je však Betlém spíše tradiční výzdobou, která již po dlouhá staletí zaujímá své místo v období Adventu a Vánoc.

První Betlém byl ve světě postaven v roce 1223 v Itálii na hoře Alverno Svatým Františkem. Ten po návštěvě Izraele se svými pomocníky postavil první Betlém, při kterém sloužil půlnoční mši. V Čechách se první Betlém postavil kolem roku 1560. Všichni přítomní byli zhotoveni v životní velikosti. Betlém byl vystavován především v kostelech a chrámech. Později, koncem osmnáctého století, se však dostal i k obyčejným lidem. Zřejmě to bylo kvůli zákazu veřejného vystavování Betléma, který vydal tehdejší císař Josef II. A protože byla většina lidí věřících, Betlém se od této doby objevoval v každém lidském obydlí.

Vyměňte klasický materiál za máslo

Ti z vás, kteří mají alespoň trochu té tvůrčí schopnosti vytvářet z materiálů nejrůznější tvary, si mohou letos troufnout na výrobu Betléma z másla. Není to žádná věda, s máslem se pracuje téměř stejně dobře, jako z ostatními materiály. Rozdíl je pouze v tvrdosti či měkkosti másla, což je při tvarování jen ku prospěchu.

Na jednu figurku ve velikosti cca 10 cm spotřebujete 1 celou kostku. Pokud postavičky budete chtít barevné, můžete máslo obarvit potravinářskými barvivy. Kostku másla nakrájejte na větší kusy, rozmačkejte, nejlépe však vidličkou, abyste zbytečně máslo nepřehřívali svýma rukama. Z připravené tuhé hmoty můžete začít tvarovat postavičky.

Na vykreslování obličejů, rukou a oděvů můžete použít špičatou špejli nebo špachtličky. S máslem se dá při pokojové teplotě pracovat přibližně 45 minut, než se začne roztékat. Hotový Betlém však musíte umístit na chladnější místo. V teplém bytě by vám nevydržel.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies