Vypěstujte si vlastní mandarinky

Máte rádi mandarinky? Rádi zkoušíte pěstovat něco nového? Pokud ano, zkuste si podle našeho návodu vypěstovat toto oblíbené citrusovité ovoce.

Mandarinky

Všeobecně o mandarinkách

Název mandarinka je odvozen od slova Mandare, což je původní název ostrova Mauritius, odkud bývaly mandarinky dováženy. Původním domovem těchto citrusů je Čína a v Japonsko.

Mandarinky jsou stálozelené, bohatě rozvětvené keře, které dorůstají do výšky až tří metrů. Mají úzké listy, na nichž jsou žlázky obsahující vonné silice. Květy se na rostlině objevují na jaře. Plody dorůstají a zrají začátkem podzimu. Mezi běžně pěstované druhy mandarinek patří zejména Citrus deliciosa a Citrus reticulata.

Pěstování mandarinek je nejlepší ve vytápěném skleníku

Rostlina má ráda vysokou vlhkost vzduchu a nesnáší průvan! Rostliny bychom proto měli od počátku pěstovat na stanovišti, kde je chceme pěstovat i v budoucnu, aby se přizpůsobily podmínkám na tomto stanovišti. Nejvhodnější je proto vytápěný skleník, nejlépe zapuštěný částečně do země (v zimě nepromrzá, v létě se tolik nepřehřívá). Skla u skleníku jsou nejvhodnější jednoduchá, dvojitá jsou zbytečně drahá a navíc jsou při pěstování mandarinek zbytečná.

Každé přemístění rostliny na jiné místo s odlišnými podmínkami vyvolá rostlině šok, kterému se musí rostlina přizpůsobit a ne vždy se jí to úspěšně povede.

Pro mandarinky je důležitý vegetační klid

Velmi důležité při pěstování je období vegetačního klidu, které trvá od poloviny listopadu do druhé poloviny února, kdy by se teplota měla pohybovat mezi 0 až 10°C. Přes zimní období přestaneme rostliny téměř zalévat.

Péče o rostliny od jara do podzimu

Na jaře, tedy v období aktivního růstu, by se teplota ve skleníku měla pohybovat okolo 12°C, během kvetení mezi 15 - 22°C. V létě by teplota ve skleníku neměla přesáhnout hranici 38°C, důležité je ve skleníku zajistit rostlinám vysokou vzdušnou vlhkost a dostatečnou zálivku. Od dubna do srpna skleník stíníme rohožemi, aby slunce mladé rostliny nespálilo.

Hnojení a substrát

V létě hnojíme mandarinku jedenkrát za 14 dní polovinou dávky speciálního tekutého hnojiva pro citrusovité rostliny, rozpuštěného ve vodě. Výživu je dobré občas doplnit speciálním hnojivem obsahující stopové prvky (například Cererit). Rostliny vyžadují substrát s velkým podílem živin, minerálních látek a stopových prvků. Je vhodné zakoupit si v zahradnictví již předem připravenou směs určenou speciálně pro pěstování citrusovitých rostlin, která by měla být lehká, dobře zásobená humusem, slabě kyselá.

Mandarinky - přesazování, množení

Přesazování

Při každém přesazení se doporučuje použít o 2 až 4 centimetry větší květináč, aby rostlina mohla přizpůsobit kořenový bal své výšce.

Množení mandarinek vrcholovými řízky je složité

Některé druhy mandarinek se rozmnožují vrcholovými řízky, které se po odebrání z mateřské rostliny pěstují v teplém substrátu (20 - 25°C). Toto pěstování je velmi obtížné, protože mnoho druhů špatně zakořeňuje.

Množení rostlin semeny

Pěstování rostlin ze semen je ještě složitější a časově mnohem náročnější. Ideální je si zakoupit mladou rostlinu v květinářství. Zkušení pěstitelé citrusů si rostlinky sami roubují. Jako podnož se často používá kubánský pomeranč, který lépe snášejí domácí teplejší prostředí. Po naroubování je nutné zapěstovat novou korunku (zaštipováním a řezem se vytvoří rozvětvení, které obvykle plodí).

Řez mandarinek

Korunu udržujeme vzdušnou. Hlavní řez provádíme v předjaří (nejlépe v únoru), snažíme se šetřit jednoleté krátké výhony (protože nesou květy). Po sklizni řežeme odplozené větvičky (za druhým pupenem). Během roku zkracujeme dlouhé výhony přibližně o jednu třetinu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.5 Počet: 4 Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies