Vypěstujte si na své zahrádce jedlou chryzantému

Ne, neděláme si z vás legraci. Chryzantémy si můžete na své zahrádce pěstovat nejen pro potěchu oka, ale také pro potěchu svých chuťových buněk. Chryzantéma věncová, latinsky Chrysanthemum coronarium, je totiž speciálně vyšlechtěná odrůda této květiny, pro kterou je charakteristická jemná a příjemná vůně i chuť.

Jedlá chryzantéma

Všeobecně o jedlé chryzantémě

Jedlá chryzantéma, latinsky Chrysanthemum coronarium L., je velmi zajímavá rostlina pocházející ze západního Středozemí, odkud se rozšířila do jihozápadní Asie a Severní Ameriky. Lze ji pěstovat jako okrasnou rostlinu a nebo také jako zeleninu, která svou chutí připomíná mladý špenát či listový salát. V jejích zelených listech nalezneme vysoký obsah vitaminů (zejména provitamínu A a vitamínu C), minerálních látek a také silic, díky čemuž má tato rostlina přínos pro lidské zdraví.

Využití jedlé chryzantémy v kuchyni

Čerstvé chryzantémové listy jsou vhodným zpestřením tradičních i netradičních zeleninových salátů. Listy lze i tepelně upravovat, podobným způsobem jako špenát. Z kořenů a květů lze uvařit bylinný čaj, pomáhající od bolesti hlavy a krku, dále také k urychlení chřipky, posílení zraku a zmírnění příznaků diabetu.

Jak jedlou chryzantému pěstovat?

Pro jedlou chryzantému je charakteristická vysoká přizpůsobivost. Lze ji pěstovat v jakémkoliv klimatu i na nejrůznějších typech půd. Semena této odrůdy vyséváme od jara do pozdního léta přímo na záhon. Pro zimní období se pěstuje tato chryzantéma v květináčích.

Zálivku provádíme pravidelně, nejlépe brzy ráno nebo v podvečer, kdy slunce příliš nepálí. Optimální je nechat pěstební substrát mírně vyschnout a teprve poté opět zalít.

Jak probíhá sklizeň?

Mladé rostliny lze opakovaně sklízet již za 4 až 5 týdnů od výsevu. Budeme-li je sklízet ve výšce 5 až 10 centimetrů, budou rychle regenerovat. Větší rostliny se dobře větví, jejich boční výhony lze také konzumovat. Nejchutnější a nejkvalitnější jsou mladé listy a stonky. Čím starší listy budou, tím více jsou vůní podobné „klasickým“ chryzantémám.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies